Η αδικαιολόγητη αστυνομική βία που ασκήθηκε εις βάρος φοιτητών στα επεισόδια που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα (5/2) στη Νομική Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια των οποίων προσήχθησαν 18 άτομα, συζητήθηκε σε Συνέλευση της Σχολής με την πλήρη αποδοκιμασία να εκφράζεται μέσω ανακοίνωσης.

Η απόφαση μάλιστα είναι ομόφωνη, κατόπιν εισήγησης του Κοσμήτορα της Σχολής, Μιχάλη Χρυσομάλλη.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίζει από μόνη της και με διάλογο τα ζητήματα που προκύπτουν»

Τα μέλη της Συνέλευσης δηλώνουν τη θεσμική τους ανησυχία για την πρωτοφανή όπως την χαρακτηρίζουν εισβολή των ΜΑΤ αλλά και την αποδοκιμασία τους για την «άσκοπη, αδικαιολόγητη, υπέρμετρη και πέραν κάθε αναλογικότητας άσκηση βίας» εναντίον των φοιτητών της Σχολής, χωρίς μάλιστα προηγουμένως όπως αναφέρουν να επιχειρηθεί η χρήση ηπιότερων μέσων.

Εκφράζουν «συμπαράσταση στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας που υπέστησαν τις βιαιοπραγίες των δυνάμεων καταστολής καθώς και σε εκείνους και εκείνες εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Πιστεύουμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίζει από μόνη της και με διάλογο τα ζητήματα που προκύπτουν διασφαλίζοντας την ελεύθερη έκφραση όλων αλλά και τα συμφέροντα του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Οι φοιτητές κατηγορούν τις αστυνομικές δυνάμεις για βιαιοπραγίες, γεγονός το οποίο κατήγγειλε και ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής, Γιώργος Μπαλαντίνος, ο οποίος επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι υπήρχε απρόκλητη επίθεση.

Ανέφεραν πως η επιχείρηση της αστυνομίας έλαβε χώρα με άνωθεν εντολή, χωρίς να έχει προηγηθεί εντολή από τις πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

«Καταπέλτης» ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ

Μάλιστα, χθες, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Μιχάλης Χρυσομάλλης, κατήγγειλε ότι η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας έγινε μετά από μεσολάβηση υπουργού.

Όπως ανέφερε για την επέμβαση της αστυνομίας, μιλώντας στο ONE, «νομίζω ότι επιβλήθηκε από τα πάνω. Επιβλήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μετά από μεσολάβηση αποφοίτου μας και σημερινού υπουργού. Μέχρι εκεί μπορώ να πω».

Θυμίζουμε πως η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 18 προσαγωγές, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται έξω από το αστυνομικό μέγαρο στην Κομοτηνή. Από τα 18 άτομα, τα 6 αφέθηκαν ελεύθερα. Τα άλλα 12 συνελήφθησαν και με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν όλα ελεύθερα.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνοίγουν τα γήπεδα: 12 +1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα νέα μέτρα
Επόμενο άρθροΠαλικαρίσια πρόκριση του Ολυμπιακού στους «16» του Youth League