Γιορτάζουν

Παρθένιος, Παρθενία.

Επέτειοι

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης (World Read Aloud Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Τετάρτη του Φεβρουαρίου για να τονίσει τη σημασία του να διαβάζει κάποιος μεγαλόφωνα και να μοιράζεσαι ιστορίες με άλλους ανθρώπους.

Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2010 και σύντομα επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο για να υποστηρίξει τον αλφαβητισμό και τη μόρφωση ως δικαίωμα που ανήκει σε όλους τους ανθρώπους. Αλφαβητισμός είναι η απόκτηση των αναγκαίων γνώσεων και ικανοτήτων για την άσκηση όλων των δραστηριοτήτων για τις οποίες η γραφή, η ανάγνωση και η αρίθμηση είναι απαραίτητες», σύμφωνα με τον ορισμό της UNESCO.

Ψυχή αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συγγραφέας και ειδική στον αλφαβητισμό Παμ Άλιν. Η μ.κ.ο. LitWorld, που ίδρυσε to 2007, ασχολείται με τον αλφαβητισμό των παιδιών στις ΗΠΑ και σε περισσότερες από 60 χώρες.

 

Γεγονότα

 • 1497

  Οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούν στην αμαρτία. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Πυρά της ματαιοδοξίας» («Falò delle vanità»).

 • 1828

  Ιωάννης Δομπόλης

  Ο έμπορος και εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης διορίζεται από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Ταμίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, κατ’ επιθυμίαν του.

 • 1956

  Κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης των μαθητών του Γυμνασίου Αμμοχώστου, σκοτώνεται από αγγλικά πυρά ο δεκαοκτάχρονος μαθητής της ΣΤ’ Τάξης, Πετράκης Γιάλλουρος, σημαιοφόρος της διαδήλωσης και υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Γυμνασίου. Είναι ο πρώτος μαθητής νεκρός του αγώνα.

 • 1990

  Καταρρέει η Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος συμφωνεί να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε για 73 χρόνια.

 • 1992

  Η υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ

  Τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με τη συνθήκη η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς, τη συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφει ο Υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς.

 • 2008

  O μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης) εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 45 ψήφους, έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου.

Γεννήσεις

Θάνατοι

 • 1885

  Γιατάρο Ιβαζάκι

  Γιατάρο Ιβαζάκι, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της Mitsubishi. (Γεν. 9/1/1835)

 • 1894

  Αντόλφ Σαξ

  Αντόλφ Σαξ, βέλγος τεχνίτης πνευστών και εφευρέτης του σαξοφώνου(Γεν. 6/11/1814)

 • 1942

  Ντοράντο Πιέτρι

  Ντοράντο Πιέτρι, ιταλός μαραθωνοδρόμος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 τερμάτισε πρώτος σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, υποβασταζόμενος από κάποιους κριτές. Για το λόγο αυτό ακυρώθηκε από την ελλανόδικο επιτροπή. (Γεν. 16/10/1885)

© SanSimera.gr

Ν.Β.

Προηγούμενο άρθροΠοιοι θα μοιραστούν 2,7 δισ. από τα έσοδα των ρύπων – Έξτρα πόροι για τη βιομηχανία
Επόμενο άρθροΕρώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ανεξόφλητες οφειλές της Πολιτείας προς τους ποδοσφαιριστές ΑΡΗ και ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ