Στις 25 Μαΐου 1953, στο πεδίο βολής της Νεβάδα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη και τελευταία έως σήμερα, βολή πυροβολικού με πυρηνικό βλήμα. Η βολή έγινε στα πλαίσια της επιχείρησης «Upshot–Knothole» και είχε κωδικό όνομα «GRABLE». Ένα κανόνι το οποίο κατασκευάστηκε στην Οκλαχόμα και ονομάστηκε «Atomic Annie»  εκτόξευσε σε απόσταση 10 χλμ ένα πυρηνικό βλήμα 11 ιντσών (είχε μήκος 1 μέτρο και 38 εκατοστά και βάρος 365 κιλά). Η οβίδα πυροδοτήθηκε όταν έφτασε 160 μέτρα πάνω από το έδαφος. Η δύναμη της έκρηξης υπολογίστηκε στους 15 κιλοτόνους.

Τη βολή κατέγραφαν κάμερες τόσο δίπλα στο κανόνι όσο και εντός του πεδίου. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές και προκαλούν τρόμο. Παρόντες στη δοκιμή ήταν συνολικά 3.200 άτομα, στρατιωτικό προσωπικό αλλά και πολίτες. Τηρήθηκαν υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας για μια τόσο επικίνδυνη δοκιμή.

Το αμερικανικό πυροβολικό δεν πραγματοποίησε ποτέ ξανά παρόμοια βολή και η δοκιμή του 1953 παραμένει μοναδική στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη βολή πυροβολικού με πυρηνικό βλήμα σε άλλη χώρα. Σύμφωνα με αναφορές η Σοβιετική Ένωση επιχείρησε κάποιες δοκιμές αλλά δεν έφτασε ποτέ στο στάδιο της ολοκληρωμένης βολής.

Σήμερα πάντως πολλές χώρες διαθέτουν πυροβολικό που έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει πυρηνικά βλήματα.

Πηγή: janus.gr

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΔεν ξέχασε την τραγωδία της Θύρας 7 ο Άρης: «Αθάνατοι»
Επόμενο άρθροΗ συγκλονιστική μάχη μέχρι τέλους ενός αγριοκάτσικου για να σωθεί από έναν αετό (VIDEO)