Σε χρυσό, ασήμι και χαλκό, τα μετάλλια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων των Παρισίων, που παρουσιάστηκαν θα φέρουν τον Πύργο του Άιφελ με ένα εξάγωνο κομμάτι του συμβόλου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Κάθε ένα από τα 5.084 μετάλλια που θα απονεμηθούν στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, φέρει στην μπροστινή πλευρά του, ένα σιδερένιο εξάγωνο από τον Πύργο του Άιφελ, ενώ κυριαρχεί το λογότυπο «Paris-2024».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δεξιά πλευρά, απεικονίζονται χαραγμένες οι μορφές της θεάς της νίκης, Αθηνάς, το Παναθηναϊκό στάδιο και η Ακρόπολη, όπως απαιτείται από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αλλά το «Παρίσι 2024», έλαβε μία ειδική άδεια, προκειμένου να αναπαρίσταται στα μετάλλια και ο Πύργος του Άιφελ.

Παράλληλα, η πειθαρχία για την οποία απονέμεται το μετάλλιο, αναγράφεται στην άκρη του μεταλλίου.

Όσον αφορά στα παραολυμπιακά μετάλλια, δεν υπάρχουν αριθμοί στην οπίσθια πλευρά, ενώ η πανοραμική θέα συνοδεύεται από τον Πύργο του Άιφελ, με την επιγραφή Paris 2024 στην γραφή μπράιγ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσπαθούμε να αφήσουμε ένα ίχνος στις μνήμες των ανθρώπων για το πώς θα είναι αυτοί οι Αγώνες» (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου και 28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες), εξήγησε ο Τιερί Ρεμπούλ, διευθυντής των τελετών της Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόσθεσε: «με το πιο όμορφο σύμβολο που μας ανήκει», τον Πύργο του Άιφελ, που υποδέχτηκε περισσότερους από έξι εκατομμύρια επισκέπτες το 2023.

«Η επαναφορά του μεταλλίου φέρνει πίσω ένα κομμάτι της ιστορίας, αλλά εδώ, φέρνοντας πίσω αυτό το Ολυμπιακό μετάλλιο φέρνει πίσω ένα κομμάτι της Γαλλίας, ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Μάρτιν Φουρκάντ, πρόεδρος της επιτροπής αθλητών Cojo και Ολυμπιονίκης.

Τα 18 γραμμάρια του Πύργου του Άιφελ σε κάθε μετάλλιο εξήχθησαν από κομμάτια του ιστορικού συμβόλου και προέρχονταν από ανακαινίσεις του μνημείου, ενώ φυλάσσονταν κρυφά σε υπόστεγα στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα μετάλλια που θα κατασκευαστούν από το νομισματοκοπείο του Παρισιού, θα έχουν διάμετρο 85 mm, πάχος 9,2 mm, με διαφορετικά βάρη και συγκεκριμένα 529 g για το χρυσό, 525 g για το αργυρό και 455 g για το χάλκινο.

Σημειώνεται, ότι το βάρος, το μέγεθος, το σχήμα, οι παραστάσεις στην εμπρόσθια όψη των μεταλλίων και η απαγόρευση διάτρησης των μεταλλίων, επιβάλλονται από την ΔΟΕ.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑλέξανδρος Αντωνόπουλος: Έχω κλειστοφοβία κι έχω πάθει κρίση πανικού μέσα σε ασανσέρ
Επόμενο άρθροΕνδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών τη Δευτέρα