Πτώση άνω του 14% κατέγραψε η μετοχή του δανέζικου ναυτιλιακού κολοσσού Maersk κατά το άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης, αφού σηματοδότησε «υψηλή αβεβαιότητα» στις προοπτικές των κερδών της για το 2024, εν μέσω διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα και υπερπροσφοράς πλοίων.

Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης ότι θα αναστείλει την επαναγορά μετοχών λόγω της αβεβαιότητας. Η Maersk δήλωσε ότι αναμένει κέρδη EBITDA (ή κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων) μεταξύ 1 και 6 δισ. δολαρίων φέτος, σε σύγκριση με τα 9,6 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν το 2023. Οι μετοχές διαπραγματεύονταν κατά 13,5% χαμηλότερα στις 9:00 π.μ. ώρα Λονδίνου.

Τι ανέφερε ο Vincent Clerc

«Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης προκαλεί νέα αβεβαιότητα για το πώς αυτό θα εξελιχθεί από την άποψη των κερδών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Vincent Clerc στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC.

«Έχουμε πολύ περιορισμένη ορατότητα ως προς το αν πρόκειται για μια κατάσταση που θα επιλυθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες ή αν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει για ολόκληρο το έτος», πρόσθεσε.

Η αναστολή και τα κέρδη

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία πρόσθεσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει αμέσως το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών», με την επανέναρξη του οποίου να αναμένεται να επανεξεταστεί μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη κέρδη τέταρτου τριμήνου κατώτερα των προσδοκιών, με τα EBITDA για την περίοδο των τριών μηνών να πέφτουν στα 839 εκατ. δολάρια έναντι 1,13 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές από τα τέλη του 2023, αφού μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να εκτρέπουν τα δρομολόγια μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα μετά από μια σειρά επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η ομάδα που πρόσκειται στο Ιράν έχει βάλει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, σε μια πράξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, όπως λένε, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Εκτιμήσεις ΟΟΣΑ

Οι εκτροπές γύρω από έναν από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους δρόμους στον κόσμο έχουν ανεβάσει τους χρόνους παράδοσης και το κόστος, με τον ΟΟΣΑ να προειδοποιεί τη Δευτέρα ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Ο Οργανισμός εκτιμά πως η πρόσφατη αύξηση των τιμών των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών κατά 100% θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό στις τιμές των εισαγωγών σε 38 χώρες μέλη του να αυξάνεται κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘετικά σχόλια για την εναρμόνιση του ΕΟΚΑΝ με τα διεθνή πρότυπα
Επόμενο άρθροΕταιρεία δώρισε πλυντήριο και στεγνωτήριο στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής