Γιορτάζουν

Νικηφόρος, ΝικηφόραΠαγκράτιος, Παγκρατία.

Επέτειοι

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών.

Γεγονότα

 • 1824

  Ιωάννης Ορλάνδος

  Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.

 • 1828

  Ιμπραήμ Πασάς

  Ο Ιμπραήμ Πασάς φθάνει στην Τρίπολη επικεφαλής δύναμης 12.000 ανδρών, από τους οποίους οι 3.000 ιππείς, και διατάσσει την κατεδάφιση των τειχών και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.

 • 1895

  Ουίλιαμ Μόργκαν

  Ο αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν παρουσιάζει ένα νέο παιγνίδι, το βόλεϊμπολ.

 • 1909

  Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας.

 • 1948

  Ο κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης

  Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ανταρτική δύναμη υπό τον Νίκο Τριανταφύλλου φτάνει κρυφά έξω από τη Θεσσαλονίκη και ρίχνει στην πόλη δεκάδες βλήματα πυροβολικού, προκαλώντας πανικό και σύγχυση σε αρχές και κατοίκους.

 • 2004

  Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στις τρομοκρατικές οργανώσεις «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» (ΕΛΑ) και 1η Μάη. Πρόεδρος του δικαστηρίου είναι η κα Ελισάβετ Μουγάκου – Μπρίλλη.Στο εδώλιο κάθονται οι Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Χρήστος Τσιγαρίδας και Μιχάλης Κασσίμης. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν 83 ενέργειες του ΕΛΑ, μερικές από τις οποίες είχαν γίνει από κοινού με την 1η Μάη. Μεταξύ αυτών η δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Βενάρδου, το 1989, η δολοφονία του αστυνομικού Απ. Βέλιου στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο της ΕΛΑΣ στην οδό Αβέρωφ στις 19/9/1994 και η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Ραφτόπουλου, το 1987. Οι κατηγορούμενοι, εκτός από τον Χρ. Τσιγαρίδα, αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Γεννήσεις

 • 1928

  Ρίνους Μίχελς

  Ρίνους Μίχελς, διακεκριμένος ολλανδός προπονητής ποδοσφαίρου(Θαν. 3/3/2005)

 • 1943

  Τζόζεφ Στίγκλιτζ

  Τζόζεφ Στίγκλιτζ, αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ.

 • 1945

  Μία Φάροου

  Μία Φάροου, αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι

 • 1857

  Διονύσιος Σολωμός

  Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της χώρας μας. (Γεν. 8/4/1798)

 • 1981

  Μπιλ Χάλεϊ

  Μπιλ Χάλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον, αμερικανός ρόκερ. («Rock Around The Clock») (Γεν. 6/7/1925)

 • 2011

  Μιλτιάδης Έβερτ

  Μιλτιάδης Έβερτ, Έλληνας πολιτικός του κεντροδεξιού χώρου. Διετέλεσε βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία (1974-1986,1989-2009), δήμαρχος Αθηναίων (1986-1989) και πρόεδρος του κόμματος (1993-1997). (Γεν. 12/5/1939)

© SanSimera.gr

Ν.Β.

Προηγούμενο άρθροΜποτιλιάρισμα στον Κηφισό λόγω τροχαίου
Επόμενο άρθροΦορολογικές δηλώσεις στον… αυτόματο πιλότο για 1 εκατομμύριο πολίτες