Τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη Θεσσαλία παρουσίασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στο 2ο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Θεσσαλία, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι «στη Θεσσαλία εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο το έλλειμμα επάρκειας και ανθεκτικότητας της χώρας μας για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση. Εδώ στη Θεσσαλία αναδεικνύεται η ανάγκη της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης αλλά και των εργαλείων που αυτή χρειάζεται. Η Θεσσαλία δεν είναι ένα πειραματόζωο, υπάρχουν ζωές και καθημερινότητα ανθρώπων εδώ, οι οποίοι ζητούν απαντήσεις και δεσμεύσεις για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να παράξουν, να προκόψουν στον τόπο τους. Είναι αυτό που ζητούν και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και οι αγρότες στα μπλόκα. Ο περιφερειάρχης μας είπε ότι εδώ και 6 μήνες μετά την καταστροφή δεν υπάρχει σχεδιασμός. Το πρόβλημα είναι ότι από το 2019 δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη Θεσσαλία ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και αποδομείται η επάρκεια της πολιτείας. Στο μόνο τομέα που υπάρχει σχεδιασμός και επάρκεια είναι η διατήρηση και διαχείριση της εξουσίας. Όμως αποδείχτηκε ότι όταν οι πολίτες θέλουν, καμία δυναμική του συστήματος εξουσίας δεν αντέχει. Όπως στις δημοτικές εκλογές. Ακόμα και αν Υπουργοί εκβιάζουν πλημμυροπαθείς ότι δεν θα αποζημιωθούν, ενώ έχουν ήδη καταστραφεί».
Αρχικά ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε αρνητικά παραδείγματα επάρκειας και ανθεκτικότητας.
«Στην περίπτωση της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης πλημμυρικού κινδύνου οι ευθύνες της κυβέρνησης και της (προηγούμενης) περιφερειακής αρχής για το μέγεθος της καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel είναι κολοσσιαίες. Εφόσον και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων υπήρχαν αλλά και οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας του 2018 που έδειχναν ακριβώς τις περιοχές πλημμύρισης. Χάρτες που δεν ανανεώθηκαν το 2021, παρότι όφειλε η χώρα να το κάνει και έχει ήδη εντοπίσει το έλλειμμα η Κομισιόν. Όμως και η προειδοποίηση του Ιανού δεν είχε αξιοποιηθεί, εφόσον σε αντίθεση με τις πρόσφατες ψευδείς δηλώνεις Μητσοτάκη στη Βουλή, σαφώς υπάρχουν πρόσφατα έργα του Ιανού που δεν άντεξαν και στα Φάρσαλα και στον Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας. Αντίστοιχη ανεπάρκεια είχε ήδη εντοπιστεί και στη μη αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ -σχεδιασμό διαχείρισης υδάτων- το 2021 αλλά και στην καθυστέρηση έργων τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει με προϋπολογισμό 1 δις ευρώ, για να επιλυθεί το ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο που είναι κρίσιμο θέμα ανάπτυξης», ανέφερε.
«Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι η Θεσσαλία εδώ και δεκαετίες έχει παραμείνει εγκλωβισμένη»
Συνεχίζοντας παρέθεσε και το παράδειγμα του Master Plan αντιπλημμυρικών έργων της Θεσσαλίας, που προβλεπόταν από το 2018, και η κυβέρνηση της ΝΔ το ενέταξε στο ΕΣΠΑ μόλις το 2022, σύμφωνα με τον ίδιο.
Επιπλέον ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και σε άλλα παραδείγματα αποδόμησης της, όπως είπε, επάρκειας και της αποκέντρωσης.
Συγκεκριμένα τόνισε «την κατάργηση των Φορέων των Προστατευόμενων Περιοχών που σήμανε την απομάκρυνση από τον δημοκρατικό προγραμματισμό και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις αποφάσεις,
» Την τεράστια καθυστέρηση στον χωρικό σχεδιασμό (Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για ΑΠΕ, Τουρισμό και Βιομηχανία, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες) που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες στις χρήσεις γης και να υποχωρεί το κράτος δικαίου.
» Την παραβίαση αποφάσεων του ΣτΕ, όπως για παράδειγμα και στο υπό αναθεώρηση ΣΔΛΑΠ που προσπαθεί η κυβέρνηση να εισάγει πάλι από το παράθυρο την εκτροπή του Αχελώου.
» Την ελλιπή διαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, κάτι που αναδεικνύεται σήμερα στα μπλόκα των αγροτών.
» Την αλλοπρόσαλλή πολιτική της κυβέρνησης στην ενέργεια που «απελευθέρωσε» από το 2020 (Ν. 4685/2020) τα φωτοβολταϊκά στη γη υψηλής παραγωγικότητας, την απουσία δικτύου και τις σοβαρές καταγγελίες και εδώ στη Θεσσαλία για εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια στις άδειες σύνδεσης, αλλά και το πάρτι των υπερκερδών που επιβάρυνε όλους τους καταναλωτές.
Κλείνοντας ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σας πούμε υπάρχει μαγική λύση απέναντι σε αυτή την ανεπάρκεια. Ούτε μπορεί να γίνει σε μία ώρα αποκατάσταση όλων των ζημιών στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο, στα εδάφη, στις υποδομές».
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνοψίζονται ως εξής, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο:
«Πρώτα και πάνω από όλα η ανάγκη επιβίωσης. Προτείνουμε την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Στην περίπτωση των πλημμυροπαθών αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα και κοινωνικός μισθός στους πληγέντες μέχρι να αρχίσει η παραγωγή ξανά.
» Την ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος στη Θεσσαλία. Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι η Θεσσαλία εδώ και δεκαετίες έχει παραμείνει εγκλωβισμένη και συζητά λύσεις ανέφικτες, όπως η μεταφορά νερού από τον Αχελώο, χωρίς να δίνει έμφαση στις τοπικές υποδομές, στην αναδιάρθρωση της παραγωγής, σε νέα προϊόντα ποιότητας, στην τυποποίηση και στη μεταποίηση.
» Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο ξεκινάει από το σχεδιασμό. Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, πρέπει να γίνει ταχύτατα με συμμετοχή των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, ενσωματώνοντας αναλύσεις τρωτότητας και κινδύνων.
» Η ανασυγκρότηση απαιτεί ισχυρούς και υπεύθυνους τοπικούς φορείς. Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει από την Αθήνα. Και αυτό απαιτεί ισχυροποίηση και ανάληψη αρμοδιοτήτων από της περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.
» Η επιτάχυνση των έργων εξοικονόμησης αρδευτικού νερού και διαχείρισης υδάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
» Η πρόσβαση σε καθαρή και προσιτή ενέργεια: Αποτελούν τουλάχιστον κοροϊδία τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, και για τα διμερή συμβόλαια αγροτικών συνεταιρισμών και για την έκπτωση 10% της ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο.
» Διασφάλιση γενναίας χρηματοδότησης για όσα απαιτεί ο πρωτογενής τομέας.
» Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων.
» Η πλήρης αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας».