Με on camera δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς από το Βελιγράδι θα ολοκληρωθεί η πρωινή συνάντηση των δύο ανδρών και οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ενόψει της φιλοξενίας από τη Σερβία της διεθνούς έκθεσης Specialized Expo 2027.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στη σερβική πρωτεύουσα για να μιλήσει (στις 12 ώρα Ελλάδας) σε ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας ενώ στο Βελιγράδι βρίσκονται επιπλέον επιχειρηματίες και ο ΣΕΒ στο πλαίσιο αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη – αντίστοιχη με εκείνη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη.

«Η παγκόσμια έκθεση EXPO 2027 θα αποτελέσει μία μεγάλη ευκαιρία προβολής όχι μόνο της Σερβίας αλλά και όλων των χωρών που θα συμμετάσχουν και ότι η Ελλάδα θα έχει εξέχουσα θέση»

Συγκεκριμένα συμμετέχουν 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τις δικές τους επαφές επί σερβικού εδάφους έχουν επίσης οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Εξάλλου η προοπτική για νέες… business και η αναζήτηση συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών αφορούν πρωτίστως την ενέργεια, τις μεγάλες υποδομές και τις μεταφορές.

Μηνύματα Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ προδιαγράφονται μηνύματά του για τη διάθεση ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας με νέες συνέργειες. Επιπλέον Ελλάδα και Σερβία θα αναζητήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης των σημερινών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Ανάρτηση Βούτσιτς στο Instagram

Η ελληνική πλευρά στρέφει την προσοχή της στην οικοδομική «έκρηξη» που αναμένεται στη Σερβία ενόψει και της διοργάνωσης της εμπορικής έκθεσης EXPO 2027 και στις παρουσιάσεις των νέων πρότζεκτ που αναμένεται να κάνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου (έξι υπουργοί συγκεκριμένα) της Σερβίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Σίνισα Μάλι η EXPO 2027 αποτελεί «το μεγαλύτερο κατασκευαστικό εγχείρημα σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης».

Επενδύσεις 300 εκατ.

Οι Σέρβοι υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ για την παγκόσμια έκθεση με θέμα «Παιχνίδι για την Ανθρωπότητα – Αθλητισμός και Μουσική για Όλους», που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Αυγούστου 2027. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η κατασκευή του Εθνικού Σταδίου, του συνοδευτικού οικιστικού χώρου αλλά και η διαμόρφωση εμπορικών και άλλων εγκαταστάσεων.

Επιπλέον αναμένεται να τρέξουν διαγωνισμοί για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στις υποδομές (για παράδειγμα στους σιδηροδρόμους), στις μεταφορές, στη διαχείριση των απορριμμάτων κ.α. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών της Σερβίας Γκόραν Βέσιτς, η παγκόσμια έκθεση EXPO 2027 θα αποτελέσει μία μεγάλη ευκαιρία προβολής όχι μόνο της Σερβίας αλλά και όλων των χωρών που θα συμμετάσχουν και τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει εξέχουσα θέση.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιασύνδεση ταμειακών – POS: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνες» έως 300.000 ευρώ
Επόμενο άρθρο«Η πλειοψηφία απορρίπτει το νομοσχέδιο» – Στους δρόμους οι φοιτητές ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια