Την είσοδό τους στην Αθήνα με τρακτέρ για το συλλαλητήριο της προσεχούς Τρίτης οργανώνουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που θα έχουν στο πλευρό τους εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαζικούς φορείς της Αττικής.  Δύο 24ωρα πριν την «κάθοδο» των τρακτέρ στην πρωτεύουσα ενισχύονται τα μπλόκα και κλιμακώνονται οι αποκλεισμοί δρόμων, λιμανιών και τελωνείων με τη κυβέρνηση να επιμένει πως δεν υπάρχει περιθώριο για επιπρόσθετες παροχές.

Στο Μαξίμου το θερμόμετρο έχει ανέβει ενώ συνεχείς είναι οι υπηρεσιακές συσκέψεις στο αρχηγείο της Αστυνομίας για τα μέτρα που θα ληφθούν την Τρίτη (20/02). Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα, ενώ θα υπάρχει και αστυνομική συνοδεία στα οχήματα των αγροτών, τόσο στη διαδρομή από τα μπλόκα μέχρι και την πρωτεύουσα, και το αντίστροφο.

Έρχονται στην Αθήνα οι αγρότες

Στην υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε το πρωί της Κυριακής υπό την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την ΕΡΤ, συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, πιθανόν και με κάποια τρακτέρ – και φυσικά με λεωφορεία.

Σε αναζήτηση χώρου για να σταθμεύσουν τα οχήματα των αγροτών

Στόχος είναι, όπως λένε αστυνομικές πηγές, το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα.

Μέριμνα θα ληφθεί και για συγκεκριμένο χώρο για να σταθμεύσουν τα οχήματα που θα έρθουν στην Αθήνα.

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης και η αποφασιστικότητα στον αγροτικό κόσμο

Η κυβέρνηση δεν θέλει επουδενί ένα μεγάλο αριθμό τρακτέρ να πολιορκεί το κέντρο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, τις προηγούμενες μέρες, να δηλώνει ερωτώμενος αν τα τρακτέρ θα είναι δύσκολο να περάσουν προς την Αθήνα: «είμαστε η κυβέρνηση που νομοθέτησε την απαγόρευση δια νόμου της παρεμπόδισης εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. Είμαστε η κυβέρνηση, η οποία επεμβαίνει σε καταλήψεις» στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και να σημειώνει ακόμη ότι «η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα πολιτική, είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας δήλωσε ότι «εμείς θα ξεκινήσουμε και με τρακτέρ, και με λεωφορεία και με αυτοκίνητα για να φτάσουμε στον τόπο της συγκέντρωσης, να διαδηλώσουμε την αναγκαιότητα να λυθούν προβλήματα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας από την κυβέρνηση (…)» και το κονβόι να ξεκινά από τη Θεσσαλία με προορισμό το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας και τελικό προορισμό την πρωτεύουσα.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τα μπλόκα της Στερεάς και Εύβοιας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και προετοιμάζοντας το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα προχώρησαν την Κυριακή σε τρίωρο αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Μπράλου Φθιώτιδας.

Ενώθηκαν με συναδέλφους τους, εκπροσώπους από τα μπλόκα της Αταλάντης, του Κάστρου, του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού, του Μοδίου Τιθορέας και της Κηρίνθου στη βόρεια Εύβοια.

Να θυμίσουμε ότι στον κόμβο του Μπράλου, στις 12 το μεσημέρι, μεταφέρθηκαν μηχανήματα από το μπλόκο της Ανθήλης, ενισχύθηκε με μελισσοκόμους από τη Λαμία κι άλλες περιοχές, ενώ αγρότες από την Βόρεια Εύβοια, το Δομοκό αλλά και την υπόλοιπη Φθιώτιδα βρέθηκαν εκεί καταλαμβάνοντας προσωρινά και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα – Οι προσυγκεντρώσεις

Στις περισσότερες περιοχές τα συντονιστικά όργανα των αγροτικών συλλόγων έχουν συνεδριάσει και αποφάσισαν τα μεταφορικά μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για την κάθοδό τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, με τριψήφιο αριθμό θα ξεκινήσουν την Δευτέρα τα δύο κεντρικά μπλόκα, της Καρδίτσας και του Πλατύκαμπου.

Το πρωί της Τρίτης τα μπλόκα μαζί με τους αγρότες όλης της χώρας θα ξεκινήσουν με προορισμό την Αθήνα, όπου στις 18:30 έχει οριστεί συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Νωρίτερα, στις 17:30, θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Ομόνοια.

Στην Αθήνα δεν θα είναι μόνο καθώς έχουν αρχίζει να ορίζονται τα σημεία υποδοχής από τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της Αττικής.

Ομόνοια, Πλατεία Σανταρόζα, Προπύλαια, Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα (στις 5.30 μ.μ.) ως εξής:

  • Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.
  • Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.
  • Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης
  • Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Ζεσταίνουν τις μηχανές

Παράλληλα, οι φοιτητές αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους, κόντρα στην καταστολή των διεκδικήσεων τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός των φοιτητικών Συλλόγων.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠάλη: Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ!
Επόμενο άρθροΚρίση… ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ – Αίτημα για άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας