Ο δείκτης Nikkei του ιαπωνικού χρηματιστηρίου ξεπέρασε σήμερα Δευτέρα, λίγο μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, το όριο των 40.000 μονάδων (φωτογραφία επάνω, από το Reuters/Kim Kyung-Hoon), για πρώτη φορά στην ιστορία του, ωθούμενος προς τα πάνω από τα κέρδη στη Γουόλ Στριτ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Τόκιο είχε ήδη ξεπεράσει προηγούμενα ιστορικά υψηλά

Ο Nikkei, που θεωρείται ο πιο ενδεικτικός και ήδη ξεπέρασε τον περασμένο μήνα προηγούμενα ιστορικά υψηλά, τα οποία ανάγονταν στον Δεκέμβριο του 1989, κατέγραφε άνοδο 0,67%, φθάνοντας στις 40.177,84 μονάδες, περί τις 02:10 (ώρα Ελλάδας).

Σε χαμηλό τριετίας, πάντως, έχει οδηγήσει η εξασθένηση της ζήτησης την εργοστασιακή δραστηριότητα της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο, όπως καταδεικνύει η μείωση του PMI που καταρτίζει η Au Jibun Bank σε 47,2 τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το 48,0 τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ισχυρότερη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με την Au Jibun Bank.

Πτώση βιομηχανικής παραγωγής

«Τόσο η παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με υψηλότερους ρυθμούς, εν μέσω αναφορών για επιδείνωση των συνθηκών ζήτησης τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Au Jibun Bank.

Τα αρνητικά στοιχεία έρχονται μια ημέρα αφότου η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 7,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία (περισσότερα στον ΟΤ).

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ ΠΑΟΚ πέρασε με 2-0 από τη Λαμία και ανέβηκε στην κορυφή
Επόμενο άρθροΧαλκίδα: Τα ανώνυμα τηλεφωνήματα πίσω από τη δολοφονία του ξυλουργού – Τι κατέθεσε ο σύζυγος της 39χρονης