Οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ5 του 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, επισκέφτηκαν τον ιστορικό ιερό ναό της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας με αφορμή τα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Γιάννη Μόσχου, Φωτεινής Παϊζάνου και Αγγελου Γιαννακού.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον ιερό ναό από τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο, ο οποίος τόνισε ότι η εκκλησία χτίστηκε από ταλαιπωρημένους κι ευγενείς Μικρασιάτες, που έφτασαν στη Νέα Ιωνία μετά την τραγωδία την Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 και τον ελληνικό ξεριζωμό. Του σημερινού μεγαλοπρεπούς Ναού προηγήθηκε η πρώτη ή «μικρή» Ευαγγελίστρια, ο ναός που είχε θεμελιωθεί στις 14 Μαρτίου 1926, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Γερμανό, κι εξυπηρέτησε τις λατρευτικές ανάγκες των Προσφύγων ως τη δεκαετία του 1950, όταν «πληγώθηκε» ανεπανόρθωτα από το μεγάλο σεισμό της 19ης Απριλίου 1955 και τελικά κατεδαφίσθηκε το 1959.

Ο σημερινός περικαλλής ναός θεμελιώθηκε στις 15 Μαΐου 1949, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ, και δόθηκε στη λατρεία το 1959. Τα επίσημα εγκαίνια με τον καθαγιασμό του Ιερού Ναού τελέστηκαν την Κυριακή 22 Μαΐου 1966, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Δαμασκηνό, με την συμμετοχή των Μητροπολιτών Χίου Παύλου και Τριφυλίας και Ολυμπίας Στεφάνου, οι οποίοι καθαγίασαν τις πλαϊνές Αγίες Τράπεζες, αφιερωμένες στην Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια και στην Αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα. Έτσι, ο Ναός είναι τρισυπόστατος, δηλαδή, εκτός από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στον οποίο είναι αφιερωμένος ο κυρίως Ναός, το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Αγία Αναστασία και το δεξιό στην Αγία Φωτεινή.

Ο Ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης ανατολίζουσας βασιλικής. Τα πρώτα σχέδια για το Ναό είχε εκπονήσει ο γνωστός αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος. Ο Ναός, εν τέλει, σχεδιάστηκε και χτίστηκε με την συμβολή των μηχανικών Θ. Ραφανίδη, Δ. Κασσιόπουλου, Ε. Καραμανίδη, Λ. Χειμώνα και Α. Χωραφά.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Βαπτιστήριο καθώς και το χώρο του γυναικωνίτη όπου φιλοξενείται Εκκλησιαστικό Μουσείο με Έκθεση Ιερών Εικόνων και άλλων πολύτιμων ενθυμημάτων, που στην πλειονότητά τους έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες από τις αλησμόνητες Πατρίδες. Η πρώτη Έκθεση των Εικόνων εγκαινιάσθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 1988.

Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει κατά τις δύο μεγάλες θεομητορικές εορτές, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Επίσης, πανηγυρίζει τη μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ (Κυριακή μετά την Ύψωση του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου), η εορτή των οποίων συνοδεύεται με πολιτιστικές Εκδηλώσεις Μικρασιαστικής Μνήμης που συνδιοργανώνονται με τους τοπικούς μικρασιατικούς Συλλόγους.
Οι μαθητές του Τρίτου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, έλυσαν απορίες, κεράστηκαν κι αποχώρησαν ενθουσιασμένοι από το χώρο του ναού.
Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα
Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα
Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα
Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα και μνημείο
Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθροΜάχη στο TikTok: Ο Γεωργιάδης μετράει ευρώ για το «φανταρικό κούρεμα» και ο Κασσελάκης τρολάρει
Επόμενο άρθρο«Θα ήμουν γιαλατζί αυστηρός, αν δεν είχα παρεξηγηθεί»