Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έχει εξαγγείλει την κυκλοφορία
επιστημονικού ηλεκτρονικού μαθητικού περιοδικού με την επωνυμία «Logoπλάστης» και ISSN: 2945-2201.

Στο περιοδικό που θα κυκλοφορεί δύο φορές κάθε Σχολικό Έτος, μαθητές/τριες των Σχολείων αρμοδιότητας ΔΔΕ Μαγνησίας θα καταθέτουν τις προσωπικές τους δημιουργίες έργων λόγου.

Το έργο λόγου των μαθητών/τριών θα πρέπει να είναι ατομικό και να αφορά σε ποίηση (έως 20 στίχοι) και πεζογραφία (διήγημα / μικροδιήγημα – bonsai έως 700 λέξεις), με μια συγκεκριμένη θεματική που θα ορίζεται κάθε φορά. Θα συνοδεύεται από λογοτεχνική ανάλυση του/της επιβλέποντος εκπαιδευτικού (έως 350 λέξεις) ως καταγραφή της διαδικασίας διερεύνησης της φόρμας και του περιεχομένου του υπό ένα ενημερωτικό πρίσμα που σκοπό έχει την δημιουργία ενδιαφέροντος προς τον αναγνώστη, την κατανόηση και την εκτίμηση του.

Καινοτομία του περιοδικού αποτελεί το γεγονός ότι οι μαθητές/τριες θα καταθέτουν τις δημιουργίες τους τόσο στα ελληνικά όσο και σε μια από τις τρεις διδασκόμενες στο ελληνικό σχολείο ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά).

Έργα λόγου γίνονται δεκτά για δημοσίευση με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημοσιευθεί ή έχουν υποβληθεί προς δημοσίευση σε άλλο επιστημονικό περιοδικό είτε μερικώς είτε ολικώς. Τα έργα των μαθητών και οι σχετικές λογοτεχνικές αναλύσεις των εκπαιδευτικών θα αποτελούν ενιαίες δημοσιεύσεις στις οποίες θα αναφέρονται ως συγγραφείς τόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες όσο και οι εκπαιδευτικοί – συντάκτες των συνοδευτικών λογοτεχνικών αναλύσεων.

Οι μαθητές μοιράζονται τα κείμενά τους, γίνονται κριτικοί αναγνώστες, ασκούνται στην συγγραφή. Στόχος είναι να αποτελέσει το περιοδικό, αφορμή για μια άλλη σχέση των εφήβων με τη λογοτεχνία, βιωματική και δημιουργική, αλλά ταυτόχρονα κι ένα βήμα διαλόγου, από το οποίο θα ακούγεται η φωνή της νέας γενιάς, οι πόθοι, οι φόβοι, οι ελπίδες, οι ανησυχίες της και η κριτική της για το ρυθμό και τον τρόπο ζωής.

Για το πρώτο τεύχος, με έκδοση τον Απρίλιο του 2024, η θεματική που έχει οριστεί από την επιστημονική επιτροπή, είναι «το Ταξίδι», Πραγματικό ή φανταστικό, ταξίδι του νου, ταξίδι στο μέλλον ή στο παρελθόν, παλαιοί και σύγχρονοι τόποι, η κουλτούρα του ταξιδευτή, ο τύπος του τουρίστα, τα πολλαπλά «νοήματα» του ταξιδιού, συναρτώμενα με ατομικές
περιέργειες (εξερεύνησης του κόσμου και του εαυτού) αλλά και με κοινωνικές – οικονομικές ανάγκες «επιβίωσης», η συμβολική-μεταφορική διάσταση του ταξιδιού ως τόπου αυτογνωσίας, μετουσίωσης της πραγματικότητας διά της φαντασίας και πολιτισμικής «πραγματογνωσίας».

Η Προθεσμία Υποβολής των έργων και των συνοδευτικών αναλύσεων λήγει την 30η Απριλίου 2024.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΥπόθεση Ασημακοπούλου: Ο Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να αποπέμψει τον Βορίδη, λέει ο Καρπόζηλος
Επόμενο άρθροΟι fans της Taylor Swift προκαλούν πραγματικές σεισμικές δονήσεις στις συναυλίες της, σύμφωνα με μελέτη