Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 31 Μαρτίου του 2024, αναμένεται να επανέλθει η θερινή ώρα και να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται για 5 μήνες.

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας έγινε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας, αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας. Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΜε τι καιρό θα περάσουμε την Καθαρή Δευτέρα στη Μαγνησία
Επόμενο άρθροΠάτρα: Καρναβαλική διάθεση, ενθουσιασμός και κέφι λίγες ώρες πριν τη μεγάλη παρέλαση