Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 49 προσαγωγές ατόμων, στις οποίες προχώρησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, μετά την έφοδο στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ, η οποία τελεί υπό κατάληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 49 συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σημειώνεται δε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε ύστερα από πληροφορίες ότι άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

Οργισμένοι φοιτητές και καθηγητές – Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Μετά την αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες στη πλατεία Χημείου. Μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού συνεδρίασαν το απόγευμα το Σαββάτου με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση.

Όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, δεν είδαν παρουσία εισαγγελέα κατά της διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, αν και είχαν ενημερωθεί για το αντίθετο, ενώ ζήτησαν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τη ΣΘΕ, εφόσον η Αστυνομία τους ενημέρωσε πως έχει λήξει η αστυνομική επιχείρηση.

«Ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα, μας είπαν ότι υπήρχε εισαγγελέας. Επί μία ώρα και 10 λεπτά ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που γινόταν οι προσαγωγές. Δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα ΜΑΤ. Δεν υπάρχει λόγος παρουσίας δυνάμεων εφόσον σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί οι προσαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργο Ραπτάκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ ήταν εκείνος που κάλεσε την αστυνομία και ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση. «Προπηλάκισαν ακόμα και εργαζόμενους καθηγητές» κατήγγειλε στην κάμερα ένα άλλο άτομο που ήταν στην συγκέντρωση.

Στιγμιότυπο από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών

Τι ανέφερε ο πρύτανης για την αστυνομική επιχείρηση

«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Και τόνισε πως «οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη ‘μοναδική αλήθεια’ τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των ΑΕΙ».

Ακόμη, επισήμανε, ότι «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Τσουχτερή» Σαρακοστή: Σε τι τιμές θα κυμανθεί η τιμή του χαλβά και της λαγάνας
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα 17 Μαρτίου