Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε ο εισαγγελέας μετά από δημοσίευμα με τίτλο «πυρηνικό ριφιφί στο ΑΠΘ», που αφορά στην την παραβίαση του λουκέτου πόρτας που οδηγεί σε χώρο του πανεπιστημίου στον οποίο βρισκόταν για εκπαιδευτικούς λόγους πυρηνικός αντιδραστήρας.

Την έρευνα πυροδότησε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» που έκανε λόγο για «απόπειρα επίθεσης, με αλυσοπρίονο, από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή του Ιδρύματος».

Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν υπήρξε καμία διαρροή από τον πυρηνικό αντιδραστήρα

Το περιστατικό με την απόπειρα διάρρηξης στον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο υπόγειο του οποίου φυλάσσεται ένας μικρός υποκρίσιμος αντιδραστήρας για εκπαιδευτικούς σκοπούς, σχολίασε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.

Πρόκειται όπως τόνισε για ένα περιστατικό που συνέβη περίπου πριν από ενάμιση μήνα και για έναν αντιδραστήρα μειωμένης επικινδυνότητας.

Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», κουκουλοφόροι αποπειράθηκαν να επιτεθούν με αλυσοπρίονα στον υπόγειο χώρο της Σχολής, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν συνέβαινε αυτό, τότε πιθανότατα θα υπήρχε κίνδυνος έκλυσης ραδιενέργειας και ουρανίου.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝιώθεις άγχος; Εφτά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: «Ο Π. Μαρινάκης δεν απάντησε στο αν θα συναινέσουν σε άρση ασυλίας Καραμανλή»