Απεβίωσε ο 82χρονος γιατρός και στέλεχος του ΚΚΕ, Σωτήρης Μπαράτσης, από τον Αλμυρό, ο οποίος υπήρξε και δημοτικός Σύμβουλος Αλμυρού.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ ΑΝΑΦΈΡΕΙ:

”Ο Σωτήρης Μπαράτσης ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία στο χώρο της χειρουργικής επιστήμης και στο πεδίο των αγώνων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας.

Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1942. Σε ηλικία μόλις 2 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, ο οποίος είχε συλληφθεί από τους ναζί για την αντιστασιακή του δράση και πέθανε στις Γερμανικές φυλακές Βόλου το 1944.

Το 1949 ήταν συνεξόριστος με τη μητέρα του, τη συναγωνίστρια Βασιλική, στο Τρίκερι. Από εκεί τον παρέλαβαν η γιαγιά και η θεία του για να πάει στο σχολείο. Όλη η οικογένεια μάνα και αδελφή άντεξαν το μετεμφυλιακό κλίμα τρομοκρατίας και με χίλιες δυσκολίες σπούδασε Ιατρική πρώτα στη Θεσσαλονίκη κι αποφοίτησε το 1967 από την Ιατρική Αθήνας.

Σαν φοιτητής είχε ενεργό δράση στους Λαμπράκηδες και στο φοιτητικό κίνημα. Με την επιβολή της δικτατορίας το 1967 κυνηγημένος, κατάφερε να “δραπετεύσει” στην Αγγλία όπου βρήκε δουλειά σαν καθαριστής και τραυματιοφορέας σε νοσοκομείο, σε πόλη μεταξύ Μάντσεστερ και Λίβερπουλ.

Αναγνωρίστηκε η επιστημοσύνη του κι εργάσθηκε ως γιατρός στα ΤΕΠ, παίρνοντας ειδικότητα γενικού χειρουργού, με εξειδίκευση στις φλεγμονώδες παθήσεις του παχέος εντέρου.

Μετά την πτώση της Χούντας, ως ειδικευμένος πλέον Γενικός Χειρουργός, επέστρεψε στην Ελλάδα.

Υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός στη Μαγνησία, ενώ κατόπιν διορίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Λόγω της υψηλής του εξειδίκευσης χειρούργησε χιλιάδες ασθενείς κι εκπαίδευσε εκατοντάδες νέους συναδέλφους.

Ήταν σημείο αναφοράς για κάθε φτωχό και για κάθε δύσκολο περιστατικό.

Συμμετείχε ενεργά στη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, τη ΔΗΠΑΚ, εκλεγόταν επί δεκαετίες στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υπήρξε εκπρόσωπος των γιατρών στη Διοίκηση του Ευαγγελισμού καθώς και συνεργάτης του Τμήματος Υγείας- Πρόνοιας.

Έδωσε με τους άλλους υγειονομικούς και με το μαζικό λαϊκό κίνημα, αγώνα για να δημιουργηθεί το ΕΣΥ και έδωσε άπειρες μάχες με κάθε αντιδραστική αντίληψη μέσα στο χώρο της Υγείας. Ήταν πάντα στο πλευρό του ΚΚΕ με το οποίο ήταν πολλές φορές υποψήφιος σε διάφορες εκλογικές μάχες.

Ο χώρος της Υγείας χάνει ένα σπουδαίο επιστήμονα και το λαϊκό κίνημα χάνει ένα αγνό κομμουνιστή.

Όσοι πήραν σκυτάλη από το σύντροφο Σωτήρη θα συνεχίσουμε.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό, τα παιδιά, τα εγγόνια και την αδελφή του”.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στη 1.30 μ.μ., στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΑκρίβεια και στεγαστικό διαλύουν τα νοικοκυριά – Τιμωρητική ψήφο ετοιμάζουν οι πολίτες
Επόμενο άρθρο«Χαιρετά την εξουσία, κρατάει την ουσία» – Με Βασίλη Παπακωνσταντίνου η ομιλία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης