Ο 29χρονος Παναγιώτης Αποστολάκης είναι ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που σώθηκε μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-16 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής.

Ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί.

Επικοινώνησε με τον πατέρα του

Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης, ενώ αλιευτικά και σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο, όπου είδαν το αλεξίπτωτο να πέφτει.

Ο πιλότος εντοπίστηκε σώος και μεταφέρθηκε άμεσα στην Αθήνα όπου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αεροπορίας.

Ένας από τους πρώτους που επικοινώνησαν μαζί του ήταν και ο πατέρας του, ο οποίος μίλησε στο MEGA.

«Μου είπε “είμαι καλά”, τέλος. Και η ποιότητα του σήματος δεν ήταν καλή. Και αυτή τη στιγμή κατεβαίνω Αθήνα, για να πάω να δω το παιδί μου. Θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και μετά θα μπορέσουμε να τον δούμε».

Από τα Τρίκαλα

Σύμφωνα με το trikalanews.gr ο Παναγιώτης Αποστολάκης έχει καταγωγή από το Πολυνέρι Τρικάλων με τα συγγενικά του πρόσωπα, μεταξύ αυτών και η γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του, να διαμένει στα Τρίκαλα.

Oι συγγενείς στα Τρίκαλα υποδέχθηκαν την είδηση ότι διασώθηκε με λυτρωτική χαρά. «Σώθηκε χάρη στη ψυχραιμία του» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Trikalanews.gr, τονίζοντας την αγάπη του για το επάγγελμά του και την ευσυνειδησία του.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος καθώς και οι γονείς του μένουν στη Λάρισα, οι οποίοι μεταβαίνουν για να δούνε από κοντά τον γιο τους συγκλονισμένοι από το συμβάν που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή.

Το χρονικό του ατυχήματος

Τα τέσσερα F-16 απογειώθηκαν από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής άσκησης στο Βόρειο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης το ένα τα πολεμικά αεροσκάφη παρουσίασε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μηχανική βλάβη με την ισχύ του κινητήρα να πέφτει κατακόρυφα.

Ο χειρίστης του F-16 block 52+ διαπίστωσε ότι πλέον δεν μπορούσε να ελέγξει το μαχητικό και χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα, εγκαταλείποντας το αεροσκάφος.

Το αλεξίπτωτο του καθίσματος άνοιξε με τον πιλότο να προσθαλασσώνεται κοντά στη νήσο Ψαθούρα ενώ άνοιξε και η σωσίβια λέμβος.

Ο πιλότος κατάφερε και επικοινώνησε με το Κέντρο Επιχειρήσεων ενώ τα υπόλοιπα τρία F-16 παρέμειναν στο σημείο της συντριβής πραγματοποιώντας χαμηλή πτήση έχοντας οπτική επαφή με τον χειριστή του μαχητικού.

Η επιχείρηση διάσωσης

Στην περιοχή άμεσα έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma από την Λήμνο, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα καναντέρ, ενώ και η φρεγάτα Αιγαίο κατευθύνθηκε στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ιδιώτες κατέπλευσαν από την Αλόννησο με σκάφη.

Το πλήρωμα του Super Puma κατάφερε και εντόπισε σώο τον χειριστή προχωρώντας στην διάσωσή του. Άμεσα ενημερώθηκε και η Βουλή, από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Ο χειριστής του F-16 που συνετρίβη στη θαλάσσιά περιοχή της νήσου Ψαθούρα μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα. Ο 29χρονος υποσμηναγός είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα, ερευνώνται οι συνθήκες της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι η εκπαιδευτική άσκηση στην οποία συμμετείχε ο 29χρονος υποσμηναγός ήταν πολύ απαιτητική και κατά την διάρκεια αυτής ο ένας κινητήρας του F-16 παρουσίασε μηχανολογικό πρόβλημα. Στην συνέχεια ο πιλότος έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να επανεκκινήσει τον κινητήρα, κι αφού απέτυχαν όλες οι προσπάθειες, τότε ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος και την προσθαλάσσωσή του να γίνεται  με επιτυχία.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΡίψη αντικειμένων και προσωρινή διακοπή στο ΑΕΚ-Προμηθέας
Επόμενο άρθροΔιαχρονικές ευθύνες οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών, λέει ο Καραθανασόπουλος