Την ενοχή ενός 34χρονου με καταγωγή από την Ουκρανία για τον σοβαρό τραυματισμό του πατριού του από τον οποίο αργότερα επήλθε ο θάνατος του, αποφάσισε την Τετάρτη το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας.

Το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο του 2018 σε ταβέρνα, σε παραθαλάσσια περιοχή του Νοτίου Πηλίου, όταν ο κατηγορούμενος επιχειρώντας  να εισέλθει στο μαγαζί του πατριού του, τραυμάτισε τον τελευταίο στα πλευρά. Δύο περίπου μήνες αργότερα, ο παθών που αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών.

Για το περιστατικό αυτό ο θετός του γιος συνελήφθη με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και πρωτόδικα καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στο εφετείο ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως «σε καμιά περίπτωση» δεν ήθελε να  χτυπήσει τον πατριό του και να «πάθει κακό». Πρόσθεσε πως ο λόγος που ήθελε να μπει στο μαγαζί ήταν για να πάρει κάποια πράγματα η κοπέλα του. Νωρίτερα πατέρας και γιος φέρεται να λογομάχησαν όταν ο 68χρονος  αφού άφησε αυτόν και την κοπέλα του στη στάση για να πάρουν το λεωφορείο, του είπε να μην ξαναδουλέψει στο μαγαζί.  Τότε ο κατηγορούμενος, όπως κατέθεσε, αποφάσισε με την κοπέλα του να γυρίσουν προσωρινά στο μαγαζί για να πάρει η τελευταία κάποια πράγματά της και να φύγουν. Όμως στη θέα του γιου του, ο 68χρονος κλειδώθηκε στο μαγαζί.

Ο κατηγορούμενος προσπαθώντας  να μπει μέσα, έσπασε ένα τζαμάκι της πόρτας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της κοπέλας του. Τότε έληξε το επεισόδιο καθώς ο κατηγορούμενος πήγε την κοπέλα του στο Κέντρο Υγείας προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μόλις έφυγαν ο 68χρονος κάλεσε την αστυνομία λέγοντας πως τον χτύπησε ο γιος του και ζητώντας ασθενοφόρο.  Να σημειωθεί πως ο παθών είχε καλέσει και νωρίτερα την αστυνομία στο επεισόδιο με το αμάξι αναφέροντας πως ο γιος  του τον απείλησε.

Τελικά ο 68χρονος που έφερε τραύματα στα πλευρά, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για περίπου δύο μήνες και αφού  έλαβε εξιτήριο, μετά από λίγα 24ωρα κατέληξε.

Παρών τότε στο επεισόδιο ήταν και η μητέρα του κατηγορούμενου και σύζυγος του παθόντα που περιέγραψε στο δικαστήριο τη σχέση μεταξύ γιου και πατέρα. Πώς ο γιος της δούλευε και βοηθούσε στο μαγαζί και εκείνη την ημέρα ο σύζυγος της που είχε συχνά ξεσπάσματα κλειδώθηκε στο μαγαζί φωνάζοντας πως είναι ιδιοκτησία του.  Επεσήμανε την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του συζύγου της που απαιτούσε τη χρήση μηχανήματος οξυγόνου και τόνισε πως δεν κατάλαβε ότι είχε σπάσει τα πλευρά του.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και ο αστυνομικός που έφτασε στο σημείο μετά το επεισόδιο. Εκεί αντίκρισε τον παθόντα στην καρέκλα της βεράντας μαζί με μια νοσοκόμα που τον βοηθούσε να αναπνεύσει μέσω μηχανήματος οξυγόνου. Σχετικά με τα τραύματα του στα πλευρά ανέφερε πως αυτά ενδεχομένως να έγιναν καθώς ο 68χρονος  κρατούσε από μέσα την πόρτα για να μην ανοίξει και την ίδια στιγμή την έσπρωχνε ο κατηγορούμενος. Απαντώντας σε ερώτηση της έδρας, ανέφερε πως κατά τη γνώμη του δεν υπήρξε σωματική επαφή μεταξύ του κατηγορούμενου και του πατριού του.

Ωστόσο η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της ανέφερε πως τα χτυπήματα δεν προκλήθηκαν από την πόρτα και πως κάποια στιγμή αυτή ξεκλειδώθηκε ή άνοιξε και τότε ο κατηγορούμενος μπήκε μέσα και χτύπησε τον 68χρονο. Τόνισε πως αφού ο πατριός του του ανακοίνωσε πως δεν θα ξαναδουλέψει στο μαγαζί ο κατηγορούμενος επέστρεψε με διάθεση για καβγά και όταν ο 68χρονος τον αντίκρισε, κλειδώθηκε από φόβο στο μαγαζί. Γι’αυτούς τους λόγους, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από την οποία προήλθε θάνατος.

Το δικαστήριο μετά τη συνεδρίαση αποφάσισε την ενοχή του κατηγορουμένου και του επέβαλλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών αναγνωρίζοντας του  το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Επίσης αποφάσισε την αναστολή της ποινής με τον όρο εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα για όσο χρονικό διάστημα  διαρκεί η ποινή.

Πηγή: Larissanet.gr

 

Προηγούμενο άρθροΤέμπη: Απομακρύνθηκε ξαφνικά η επιθεωρήτρια της Σύμβασης 717 – Μάρτυρας «κλειδί» στην Ευρωπαία Εισαγγελέα
Επόμενο άρθρο«Κλειδώνει» η αγορά 7 νέων Canadair από τον Καναδά