Η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «ASPIDES» κυριάρχησε όπως αναμενόταν στις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Κόλπο, Λουίτζι ντι Μάιο.

Με την επιχείρηση σε πλήρη εξέλιξη αρμόδιες πηγές σημείωναν στο in ότι στις συζητήσεις που είχε ο ντι Μάιο στα ζητήματα που τέθηκαν ήταν μεταξύ άλλων και της ανάγκης της διεύρυνσης της συμμετοχής, αφού δεν είναι δυνατό να σηκώνουν το βάρος μόνο τέσσερις χώρες, από το σύνολο των κρατών – μελών της ΕΕ.

Ακόμα και αν όπως διαπιστώθηκε – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – η αποδοχή στο κοινό για την εν λόγω κίνηση είναι σημαντική και καταγράφεται ως «θετική».

Το αν θα υπάρξει ανταπόκριση και από άλλες χώρες είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, αλλά όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις δεν το θεωρούν πιθανό.

Στα ζητήματα που έχουν αρχίσει να συζητούνται, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές στο in, είναι και το κόστος συμμετοχής στην επιχείρηση «ASPIDES». Τα ποσά που δαπανώνται είναι πολύ μεγάλα και η κάλυψη τους, εφόσον μάλιστα η επιχείρηση συνεχιστεί, επίσης είναι ένα ζητούμενο, καθώς δεν είναι μόνο τα καύσιμα αλλά μεταξύ άλλων τα πυρομαχικά των πυροβόλων και τα πανάκριβα βλήματα αναχαίτισης.

Ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ο ντι Μάιο την Πέμπτη είχε συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος του εξέφρασε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «την βαθιά ανησυχία του για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, για τις αποσταθεροποιητικές τάσεις της κρίσης σε άλλα μέτωπα στη Μέση Ανατολή, τη διάχυση των συγκρούσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και τις πολυεπίπεδες συνέπειές της».

Με τον ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει για μία ακόμα φορά την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός.

Έλαβε σαφώς τα συγχαρητήρια από τον ντι Μάιο και για την «ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην αμυντική επιχείρηση «ASPIDES» και εξήρε τη συμβολή της στην προστασία της ελεύθερης και ακώλυτης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Την Παρασκευή ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Κόλπο είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, επαναλαμβάνοντας τις ευχαριστίες προς την Ελλάδα «για τις σημαντικές της προσπάθειες στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»».

Υποστήριξε ότι «η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» εκπέμπει ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας της ΕΕ».

Ο Δένδιας επανέλαβε τη σημασία της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» σημειώνοντας και ο ίδιος τη σημασίας της όπως είπε για την ΕΕ.

Το μήνυμα Δένδια και στην Τουρκία, μέσω Ιταλίας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας φρόντισε να υπενθυμίσει ότι κατά τη θητεία του ίδιου όσο και του ντι Μάιο ως ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Ιταλίας αντίστοιχα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία στην ιστορία της χώρας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης «δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς δύο πολιτισμένες χώρες που αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας λύνουν φιλικά τις διαφορές τους». Στέλνοντας έτσι για μία ακόμα φορά και ένα έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα.Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤέμπη: Ελεύθερος o προϊστάμενος κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Λάρισας του ΟΣΕ
Επόμενο άρθροΠέθανε ο ηθοποιός Θόδωρος Κατσαδράμης