Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση η κ. Καρούλα Χρυσάνθη, πολιτικός μηχανικός του τμήματος δομών περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων με στόχο να ενημερώσει τους μαθητές για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Θεσσαλία με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας.

Την παρουσίαση, η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του σχολείου, παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές της Β’ τάξης, η περιβαλλοντική ομάδα, καθώς και η ομάδα Erasmus + του σχολείου “Save the Planet”. Τα οφέλη για τους μαθητές ήταν πολλαπλά, αφού μέσω αυτής της δράσης τους δόθηκε η δυνατότητα να κατανοήσουν τις έννοιες κλιματική αλλαγή, τεχνικά έργα υποδομών πρόληψης αλλά και το πιο σημαντικό, την ανάγκη για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές έχοντας ήδη βιώσει τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023, αλλά και τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα αίτια των φαινομένων αυτών, όπως επίσης αναζήτησαν απαντήσεις για τους ενδεχόμενους τρόπους πρόληψης. Στην γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε η κ. Καρούλα στάθηκε αφενός στην ανάγκη εξοικείωσης των πολιτών με αντίστοιχα φαινόμενα, τα οποία θα είναι όλο και συχνότερα, αλλά και στην δημιουργία οικολογικής συνείδησης που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις προσωπικές και οικογενειακές συνήθειες, όπως η προτίμηση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων.

Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν περαιτέρω πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία ήδη τους απασχολούν, καθώς είναι ενεργοί μέσω και άλλων περιβαλλοντικών δράσεων είτε μέσω την αντίστοιχης ομάδας, είτε μέσω της ομάδας Erasmus, ενώ ταυτόχρονα επετεύχθη και ο πρωταρχικός στόχος, δηλαδή η καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη, η ενασχόληση με τις ανάγκες της κοινότητας και η ανεύρεση τρόπων συνδρομής στους πληγέντες συμπολίτες τους σε ανάλογες περιπτώσεις. Η δράση αυτή οργανώθηκε από τις καθηγήτριες του σχολείου κ. Γιαννούτσου Ελένη, αγγλικής φιλολογίας και κ. Καρατζόγλου Αναστασία, φιλόλογο και αποτελεί μέρος μιας σειράς δράσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του άξονα “Σχολείο και Κοινότητα”.

Προηγούμενο άρθροΑυτά είναι τα τρία… ψέματα που βγάζουν μάτι στο βιογραφικό σας, γι’ αυτό προσοχή!
Επόμενο άρθροΕμαθαν να υφαίνουν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου