Για 2 ώρες οι τιμές ρεύματος έπεσαν στα 0,20 ευρώ/MWh ή στα 0,0002 ευρώ/kWh στις 23 Μαρτίου.

Ο λόγος για τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη διακύμανση των τιμών της στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Για 2 ώρες στις 11 το πρωί και τις 12 το μεσημέρι, στην αγορά επόμενης ημέρας (Day – Ahead Market) η μέση τιμή βούτηξε στα 0,20 ευρώ/MWh, ενώ η μέση τιμή της αγοράς για όλη την 23η Μαρτίου έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τεσσάρων ημερών. Είναι στα 55,10 ευρώ/MWh ή στα 0,05 ευρώ/kWh από 69,88 ευρώ/MWh χθες 22 Μαρτίου, σημειώνοντας πτώση κατά 21,14%.

Οι ΑΠΕ και η χαμηλή ζήτηση

Η κατάρρευση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αποδίδεται σε δύο λόγους: Στην επικράτηση των φθηνών τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα υδροηλεκτρικά αλλά και στη μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, λόγω τριημέρου και παύσης επιχειρηματικών και άλλων ενεργοβόρων δραστηριοτήτων.

Για τις 23 Μαρτίου, η ηλιοφάνεια και οι σχετικά ισχυροί άνεμοι, οδήγησαν τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά στο να κατέχουν πάνω από το 45% του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιείται για τη σημερινή ηλεκτροπαραγωγή ρεύματος. Το φυσικό αέριο (οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με το συγκεκριμένο καύσιμο) κατέχουν το 35,62% και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας το 14,98%.

Οι δύο ώρες

Για τις 11 το πρωί και τις 12 το μεσημέρι η μέση τιμή κατρακυλά σήμερα στα 0,20 ευρώ/MWh.

Τις ώρες εκείνες οι ΑΠΕ μαζί με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος αντιστοιχούσαν πάνω από το 80% και 81%, αντίστοιχα.

Οι ΑΠΕ έναντι των άλλων τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προτεραιότητα στην ένταξη τους στο σύστημα ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα όταν κυριαρχούν στο ενεργειακό μίγμα να διαμορφώνουν και την μέση χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος.

Για το λόγο αυτό για δύο ώρες οι τιμές σήμερα κινούνται οριακά πάνω από το μηδέν.

Τιμές λιανικής ρεύματος

Οι χαμηλές τιμές στη χρηματιστηριακή ή τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που καταγράφονται το τελευταίο τρίμηνο οδηγούν και στη διαμόρφωση αντίστοιχων χαμηλών τιμολογίων στη λιανική.

Οι εκτιμήσεις μιλούν πως οι εταιρείες ενέργειας για τον επόμενο μήνα τον Απρίλιο θα διαθέσουν τιμολόγια ρεύματος σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του Μαρτίου.

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜαταιώθηκε ο φιλικός αγώνας Ρωσία-Παραγουάη
Επόμενο άρθροΠεριφέρεια Αττικής: Το βράδυ της Κυριακής φωτίζει τον Αθηναϊκό ουρανό