Ισχυρές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση και τις ευθύνες του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, με τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή να βρίσκεται στο προσκήνιο μετά το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής και της συζήτησης στη Βουλή.

«Να εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο»

«Καλά θα ήταν μέσα στη χώρα μας, με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, να δίνονται λύσεις σε τέτοια ζητήματα και να μην φτάνουν οι άνθρωποι που δικαίως διαμαρτύρονται, στη δύσκολη θέση να αναζητούν χείρα βοηθείας από θεσμούς που βρίσκονται εκτός της χώρας», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Όθων Παπαδόπουλος, δικηγόρος οικογενειών θυμάτων.

«Θα έπρεπε να έχουμε εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία μας για να λύνονται όλα αυτά εντός των ορίων της χώρας μας. Προσπαθούν (σ.σ. οι συγγενείς) να δημιουργήσουν περαιτέρω πίεση έτσι ώστε να παρακαμφθούν όλες οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο σήμερα. Τα προβλεπόμενα σχετικά με την ευθύνη των υπουργών ανάγονται στο 1844. Προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα κοινοποιώντας και υψώνοντας το ανάστημα και τον τόνο της φωνής τους στο εξωτερικό».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Κοινοποιώντας στο εξωτερικό δημιουργείται η κοινωνική και πολιτική πίεση που μπορεί πραγματικά να έχει κάποια αποτελέσματα. Αλλά δεν έχουν άλλη λύση οι άνθρωποι αυτοί, η ύστατη λύση είναι να φωνάζουν και να ζητούν την απονομή δικαιοσύνης. (…) Το θέμα είναι ότι όταν δεν φτάνουμε καν στην άσκηση ποινικής δίωξης, είναι σαν να δημιουργείται μια αόρατη ασπίδα προστασίας. Αν κάποια ανακριτική αρχή ή εισαγγελέας φτάσει στην εξεύρεση στοιχείων που εμπλέκουν πρώην υπουργούς, τότε είναι υποχρεωμένο το όργανο της δικαιοσύνης να υποβάλει τη δικογραφία στη Βουλή ζηλώντας την έγκριση για την άσκηση ποινικής δίωξης».

«Θέλω να λογοδοτήσουν»

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Ψαρόπουλος, ο πατέρας της Μάρθης, κόρης της Μαρίας Καρυστιανού, σημειώνει:

«Συνεχίζεται η ανάκριση της υπόθεσης νομίζω σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, αυτή είναι η άποψή μου. Έχουμε ακόμα δρόμο για να ολοκληρωθεί. Προκύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν να αποδοθούν όσο πιο ψηλά γίνεται, εκεί που πρέπει να αποδοθούν».

Ο ίδιος αναφέρει πως:

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε, μια γρήγορη, βιαστική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα ήταν αναποτελεσματική. Είναι πολυεπίπεδο το όλο ζήτημα που διερευνάται και καλώς διερευνάται εξονυχιστικά. Εμένα με ενδιαφέρει να αποδοθεί η δικαιοσύνη, όπου και αν χρειάζεται να ακουμπήσει. Θέλω να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, όποια θέση και αν κατέχουν, όπου και αν βρίσκονται».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρόπουλο:

«Για μένα, ένας ανακριτής, ένας γραμματέας και ένας εισαγγελέας, δεν είναι αρκετός για να διεξάγει αυτήν την ποινική ανάκριση. Θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι. Δεν είναι ποιοτικό για μένα το ζήτημα αλλά ποσοτικό. Θα είχαμε πιο γρήγορα αποτελέσματα σε αυτήν τη διερεύνηση. Με ενοχλεί κάτι ως προς τους ελεγχόμενους. Παρατήρησα από την αρχή της ανάκρισης και μέχρι και σήμερα ότι συνεχίζουν να κατέχουν θέσεις άνθρωποι οι οποίοι ήταν πριν από κάποιους μήνες εν δυνάμει κατηγορούμενοι, έγιναν στη συνέχεια κατηγορούμενοι, και από αυτούς τους ανθρώπους τίθονταν ερωτήματα τα οποία έπρεπε να απαντήσουν αυτοί».

«Ως προς το αποτέλεσμα των ερευνών είμαι αισιόδοξος με βάση τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στο χρονικό σημείο που ελέγχονται», συμπληρώνει, ενώ για τον αγώνα της Μαρίας Καρυστιανού λέει:

«Ο κάθε άνθρωπος από τη δική του πλευρά μπορεί να διεξάγει τον αγώνα, αρκεί να είναι ωφέλιμος για όλους τους συγγενείς. Εγώ δίνω θετικό πρόσημο στην παρουσία της κα Καρυστιανού, της μητέρας του παιδιού μου, και εμείς από τη δική μας την πλευρά κάνουμε άλλο αγώνα, δικαστικό».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒλαχοδήμος: «Αν επέστρεφα στην Ελλάδα, θα ήθελα να παίξω στον Παναθηναϊκό»
Επόμενο άρθρο«Ήταν να ταξιδέψω με το τρένο του δυστυχήματος στα Τέμπη»