Σπάζοντας παράδοση δεκαετιών, ο φετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας δεν πραγματοποιείται στη Μητρόπολη Αθηνών, ως είθισται, αλλά στη Μονή Πετράκη, καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πήρε αυτή την απόφαση στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες ο εορτασμός έγινε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφτασε νωρίς το πρωί στην Μονή Πετράκη για την Συνοδική Θεία Λειτουργία, στο Καθολικό της Μονής.

Στις 10:30 ολοκληρώθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, παρουσία πλήθους πιστών.

Χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες

Παραδοσιακά ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας πραγματοποιείται με λαμπρότητα, με επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, ενώ ακολουθεί εθιμοτυπικό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν της Εκκλησίας.

Ο εορτασμός στον Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη θα έχει ως αποτέλεσμα να μην παραστούν – λόγω μικρότερου χώρου – οι εκπρόσωποι της Πολιτείας ανάμεσα στους οποίους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι η πρώτη Κυριακή των Νηστειών, με τη Χριστιανοσύνη να τιμά την αναστήλωση των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, που σηματοδότησε το τέλος της Εικονομαχίας.

Την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η χριστιανοσύνη τιμά την αναστήλωση των εικόνων ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ορθόδοξης πίστης.

«Η εικόνα όπως πιστεύουμε στην Ορθόδοξη εκκλησία, είναι γεμάτη από την χάρη του Θεού, γιατί εικονίζει πρόσωπα ιερά. Η σημερινή εορτή, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, να μας υπενθυμίζει πάντοτε, ότι φέρομε μέσα μας την εικόνα του Θεού του αοράτου» ακούστηκε από άμβωνος.

Μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η Κυριακή της Ορθοδοξίας φέτος εορτάζεται χωρίς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας.

Αν και δεν αναφέρθηκε ρητά από την Ιεραρχία, η επιλογή της Μονής Πετράκη – η οποία δεν υπόκειται σε πρωτόκολλο – θεωρείται ότι έγινε έπειτα από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜπαουμγκάρτνερ και Βιρτζ «τρέλαναν τα χρονόμετρα»
Επόμενο άρθροEurojackpot: Αυτό είναι το κατάστημα ΟΠΑΠ στη Λαμία όπου παίχθηκε το «χρυσό» δελτίο του 1 εκατομμυρίου ευρώ