Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από trt.net.tr) υποστήριξε ότι ασκούνται διεθνείς πιέσεις στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και ορισμένοι κύκλοι τον παροτρύνουν ν’ αλλάξει, λέγοντάς του πως «είναι λάθος η απομόνωση και τα εμπάργκο, αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να δώσει ορισμένα πράγματα στους Τουρκοκύπριους».

Θεωρεί επίσης ότι έτσι «φαίνεται το δίκαιο της νέας πολιτικής της τουρκικής πλευράς».

Ο Τατάρ επανέλαβε πως δεν θα επανέλθει σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκοκυπριακή Κίπρις γράφει ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην τηλεόραση του ομίλου όπου, μιλώντας για το Κυπριακό, επανέλαβε πως δεν θα επανέλθει σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

«Πρέπει οπωσδήποτε να πάρω κάτι, πρέπει ν’ αρθεί η απομόνωση, ν’ αρχίσουν απευθείας πτήσεις, ν’ αρθεί η νοοτροπία που μας εμποδίζει να συναντιόμαστε με τους συνομιλητές μας.

»Αν επιτευχθούν αυτά, θ’ αρχίσουμε μια νέα διαδικασία συνομιλιών. Αυτά πρέπει να υλοποιηθούν με υπόσχεση που θα μας δώσει η διεθνής κοινότητα κατά τρόπο μόνιμο και δεν πρέπει να υπάρχει επιστροφή. Δεν πρέπει να είναι με την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδού, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λέμε δύο χωριστά κράτη», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η νέα του πολιτική είναι εθνική, έχει ριζώσει κι έχει την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. «Αναλώθηκαν 50 χρόνια στη βάση της ομοσπονδίας. Η μία κυριαρχία ήταν λάθος πολιτική για εμάς. Μετά το Κραν Μοντάνα χρειαζόταν μια αλλαγή πορείας.

«Δεν μπορεί να γίνει βήμα πίσω»

»Χρειαζόταν η κυριαρχική ισότητα, διότι δεν καταφέραμε να πάρουμε ακόμα και την πολιτική ισότητα στις διαπραγματεύσεις. Αποδυναμώθηκε και το δικαίωμα του βέτο. Υπήρχε επιθυμία να οδηγηθούμε στο σημείο του μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις.

»Αυτό ήταν το παιχνίδι. Γι’ αυτόν τον λόγο αλλάξαμε πορεία. Δεν μπορεί να γίνει βήμα πίσω από την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται ν’ αναστρέψει την εθνική της πολιτική στο Κυπριακό, κάτι που λέχθηκε στην προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία.

«Πρόβλημα ασφάλειας» στην Πύλα

Απαντώντας σε ερώτηση για τον δρόμο Πύλας – Αρσους, ο κ. Τατάρ είπε ότι σταμάτησε η κατασκευή του. «Κατασκευάστηκαν 10 χιλιόμετρα, όμως το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο είναι νεκρή ζώνη. Θα γίνει βήμα με την έγκριση και των δύο πλευρών σ’ αυτό το σημείο. Οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να κτίζουν 400 σπίτια με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών σ’ εκείνη την περιοχή.

»Τετρακόσια σπίτια σημαίνει να υπάρχουν εκεί 400 ένοπλοι Ελληνοκύπριοι. Αυτό προκαλεί πρόβλημα ασφάλειας για τον στρατό μας. Αντιταχθήκαμε έντονα σ’ αυτό επειδή θα επηρεάσει την ασφάλειά μας. Κι εκείνοι αντιτάχθηκαν στην κατασκευή του δρόμου και σταμάτησε η κατασκευή του», πρόσθεσε.

Ο πληθυσμός στα κατεχόμενα

Πρέπει να είναι γνωστός ο ακριβής πληθυσμός της «χώρας», ανέφερε σε άλλο θέμα ο κ. Τατάρ, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η απογραφή με τη χρήση των μεθόδων που προσφέρει η τεχνολογία. Εκτίμησε ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ανέρχεται γύρω στις 400.000 και οι 70.000 από αυτούς ζουν στο εξωτερικό.

«Οταν προσθέσουμε τους φοιτητές που υπάρχουν εδώ, τις οικογένειες των στρατιωτικών, τους αλλοδαπούς και τους εργαζόμενους με άδεια εργασίας, που υπολογίζω πως είναι περίπου 150.000 άτομα, θεωρώ ότι ο αριθμός είναι γύρω στις 650.000», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/politis.com.cy

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠέλλα: Έδεσαν και λήστεψαν δύο γυναίκες – Διέφυγαν με το αυτοκίνητο ενός εκ των θυμάτων
Επόμενο άρθροΟλίβια Κόλμαν: Αν ήμουν άνδρας θα έπαιρνα περισσότερα