Για κρίση της δημοκρατίας, για την οποία φέρει σημαντική ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε αρχικά πως συμπληρώνεται φέτος 50 χρόνια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, γι’ αυτό και είναι ώρα απολογισμού.

«Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, πρέπει να πέσει, για να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής στη δημοκρατία μας»

«Να υπεραπιστούμε τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, αλλά και να ομολογήσουμε το προφανές: ότι σήμερα βιώνουμε μια κρίση της δημοκρατίας μας», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, «ξέρουμε ότι σήμερα η δημοκρατία δεν απειλείται ούτε από σκοτεινούς πραξικοπηματίες, ούτε από σχέδια βίας και νοθείας, αλλά από την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει τους πολίτες ότι η δημοκρατία είναι μια καθημερινή υπόθεση, μια συνήλκη που εγγυάται τα δικαιώματα, που οι κανόνες ισχύουν για όλους όσο ισχυροί και να είναι, που η πολιτεία, η κυβέρνηση και οι θεσμοί λογοδοτούν».

«Για αυτή την κρίση της δημοκρατίας, η κυβέρνηση της δεξιάς, η σημερινή έχει σημαντική ευθύνη, καθώς πορεύθηκε με αλλαζονεία και έπαρση», τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, προσθέτοντας πως «έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή συνθήκη, όπου η χώρα μας εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό χάρτη ταυτισμένη με συγκάλυψη, παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, παραβίαση του συντάγματος, καταρράκωση του κράτους δικαίου».

Και βεβαίως, υπογράμμισε, «είναι υπόλογη για τη σκαδαλώδη διαχείριση μιας τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων στο έγκλημα των Τεμπών».

Για να σημειώσει χαρακτηριστικά, προκαλώντας τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» στελεχών: «Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, πρέπει να πέσει, για να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής στη δημοκρατία μας».

«Να παραιτηθεί άμεσα ο Γιώργος Φλωρίδης»

Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης μετά την τραγωδία των Τεμπών και χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός πως τις πρώτες κιόλας στιγμές μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, κάποιος ή κάποιοι έκαναν «κοπτοραπτική» με τις συνομιλίες του σταθμάρχη, προκειμένου να ενισχυθεί η εκδοχή τού «ανθρώπινου λάθους».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ανατριχιαστική» τη φράση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ότι «όσοι μιλάνε για το μπάζωμα είναι για τα μπάζα» και ζήτησε την άμεση παραίτησή του.

«Προχωρήστε σε προανακριτική»

Ο Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσε επίθεση και κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή και μίλησε για «εξεταστική παρωδία».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν βρισκόταν στην Ολομέλεια, τόνισε πως «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις συνεχείς επικλήσεις ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, γιατί ξέρει ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της για τον Κώστα Καραμανλή, καθώς υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρίτσης ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα συμφωνήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να αποφασίσει η δικαιοσύνη για τον πρώην υπουργό.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑφρικανική σκόνη: Υψηλές συγκεντρώσεις στη Νότια Ελλάδα – Νέο κύμα τις πρώτες μέρες του Απριλίου
Επόμενο άρθροΜου έχει τύχει ζηλιάρης σύντροφος που μου το έλεγε μετά από καιρό, ήταν τοξικό