«Είμαστε ένα χρόνο και ένα μήνα από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. Η λαϊκή οργή και αγανάκτηση φουντώνει ακόμα περισσότερο. Γιατί τώρα μετά το ίδιο το έγκλημα αντιλαμβάνεται ότι τώρα εξελίσσεται και ένα δεύτερο έγκλημα που λέγεται ‘συγκάλυψη’», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για «συγκάλυψη με την απαράδεκτη και άθλια προσπάθεια από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης και της κυβέρνησης της ΝΔ να φορτώσει τις ευθύνες στο ανθρώπινο λάθος», ενώ επέρριψε ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πολιτική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών έχει τη σφραγίδα και της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ»

Όπως είπε, μάλιστα, «για ανθρώπινο λάθος μίλησαν τότε όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, κρυβόμενοι με φρασεολογία, και σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους», ενώ υπογράμμισε πως «μόνο το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, μίλησε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, μόνο το ΚΚΕ κάλεσε τον λαό να βγει στο δρόμο, όταν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι ‘τώρα πενθούμε’. Φυσικά ο λαός δεν τους άκουσε και βγήκε στους δρόμους».

«Ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα»

«Μόνο το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, προειδοποιούσε και ήταν αντίθετο με την πολιτική τής απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων της ΕΕ, με το σπάσιμο του ΟΣΕ, με την δραματική μείωση των εργαζομένων του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση που υπονομεύει, εκτός των άλλων, και την ασφάλεια των επιβατών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και επισήμανε ότι στις 7 Φεβρουαρίου του 2023, η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στους σιδηροδρόμους, «που όλα τα προηγούμενα χρόνια μαχόταν ενάντια στη ΔΑΚΕ και στην ΠΑΣΚΕ και τους άλλους εργατοπατέρες, προειδοποιούσε ότι έρχεται μεγάλο ατύχημα και δεν θα γίνουν αποδεκτά τα κροκοδείλια δάκρυα».

«Αυτό αποδεικνύει απόλυτα ότι ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα», σημείωσε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε ότι «μπορεί να φταίει ο σταθμάρχης, αυτός και κάποιος άλλος, όμως η βασική αιτία είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το νόμο του καπιταλισμού, τον οποίο νόμο υπερασπίζονται όλα τα κόμματα, και αυτός ο νόμος είναι ότι το κέρδος προηγείται όλων».

Σε αυτό το πνεύμα, ο κοινοβουλευτικόεκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολίασε συνολικά τη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η πολιτική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών έχει τη σφραγίδα και της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Πού είναι οι ποινικές ευθύνες στο πόρισμά σας;»

Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε, επίσης, στη στρατηγική του κόμματός του να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, χαρακτηρίζοντας ως «προσχηματική» την πρόταση για προανακριτική που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Το ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία συγκρότησης της εξεταστικής επιτροπής, όταν όλοι οι υπόλοιποι μαγειρεύατε και ψάχνατε να βρείτε διέξοδο. Η πρότασή μας κατατέθηκε με συγκεκριμένο σκεπτικό. Μας λέγατε ότι πάμε να αθωώσουμε το έγκλημα και ότι είμαστε δεκανίκι της ΝΔ. Το λέτε εσείς, που έχετε ψηφίσει το 70% των νόμων; Εμείς αναγκάσαμε τη ΝΔ, με αυτή την πρόταση, να την αποδεχθεί. Γιατί η πρόταση για προανακριτική ήταν προσχηματική. Ξέρατε εκ των προτέρων ότι η δική μας πρόταση θα περνούσε, ακόμα και αν δεν συμφωνούσε η Νέα Δημοκρατία. Η δική σας δεν θα περνούσε», ανέφερε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Και διερωτήθηκε: «Τι θέλατε να κάνετε; Να μην γίνει τίποτα και να καταγγέλλετε τη ΝΔ ότι τα κουκουλώνει, επειδή δεν δέχεται τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Αλήθεια, μια και λέτε για προανακριτική, που σημαίνει πρόταση για συγκεκριμένες κατηγορίες», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης, «στο πόρισμά σας, και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που δεν κατέθεσε πόρισμα, πού είναι οι ποινικές ευθύνες; Μόνο το ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες, συγκεκριμένο κατηγορητήριο».

Η επιστολή μαθητών της Λάρυμνας προς τον Μητσοτάκη για τη ΛΑΡΚΟ

«Συνεπώς», όπως είπε, «η πρόταση εξεταστικής του ΚΚΕ βοήθησε να ανοίξει η συζήτηση, να κρατηθεί ζωντανή, να καταγραφούν οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες, για να φανεί ποιος υλοποίησε την πολιτική για το σπάσιμο του ΟΣΕ, ποιος την ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου κομματιού, δηλαδή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

«Εμείς, πρόταση μομφής και δυσπιστίας κάνουμε από την επομένη των εκλογών. Την κάνουμε εκεί που έχει αξία. Εμείς λέμε Τέμπη, Μάτι, Εύβοια, Δαδιά, Θεσσαλία, είναι φυσική συνέπεια της πολιτικής κέρδος-όφελος, που όλοι σας υπερασπίζεστε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Τέλος,, ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε και στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, λέγοντας πως «κλείνουν τη ναυαρχίδα της ελληνικής βιομηχανίας», ενώ ανέγνωσε την επιστολή των μαθητών του Γυμνασίου της Λάρυμνας προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους βουλευτές, που μεταξύ άλλων αναφέρει:  «Σκεφτήκαμε ότι ίσως έτσι καταφέρουμε να ακουστούμε. Ελπίζουμε να φτάσει σε εσάς να τη διαβάσετε. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο για έναν μαθητή να ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του με προθεσμίες, περιμένοντας επενδυτές και αναμένοντας κάθε φορά αποφάσεις. Μεγαλώσαμε περιμένοντας να μάθουμε από τους άλλους τι πρόκειται να γίνει με τις ίδιες μας της ζωές, και έχουμε ακούσει πάρα πολλά».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΥγειονομικοί: Αγανακτούν για τα περιστατικά βίας εναντίον τους – «Σεβαστείτε αυτούς που λέγατε ήρωες»
Επόμενο άρθροΧαλκίδα: «Είχαν καταλάβει ότι είμαι ξύπνια αλλά…» – Ανατριχιαστική η κατάθεση της 12χρονης