Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, το απόγευμα της Πέμπη, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», πέντε αλλοδαποί, ηλικία 25, 27, 45, 57 και 62 ετών, για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, καθώς μετέφεραν χιλιάδες πακέτα λαθραία τσιγάρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι αφίχθηκαν στον Αερολιμένα Αθηνών προερχόμενοι από την Αιθιοπία και, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις συνολικά 19 αποσκευές τους, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 20.775 πακέτα τσιγάρα, που δεν έφεραν τις προβλεπόμενες ταινίες φορολογίας.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πάνω από 550 εκατ. το χρόνο τα χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε παράνομα τσιγάρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 551 εκατ. ευρώ να αποτιμώνται τα χαμένα έσοδα στη χώρα μας μόνο για το 2020 και περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015 – 2020.

Παρά το γεγονός ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2019, συνεχίζει να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως δείχνουν τα ευρήματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2020 βρίσκεται στο 22,4%, ελαφρώς μειωμένη, με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να  ξεπερνουν τα 550 εκατ. ευρώ το 2020 (σε σχέση με 610 εκατ. ευρώ το 2019).

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων σε 1,62 δισ. τσιγάρα.  Μάλιστα η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, σε κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣύμφωνη η ΚΕΕΕ με την αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι ζητά από την κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΚουτσούμπας: Παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, ο λαός εκφράζει τη μομφή του