Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα βρεθεί εκ νέου η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης και πρόεδρος του συλλόγου πληγέντων δυστυχήματος «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού, όπου θα συμμετάσχει και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η εκδήλωση «Σιδηροδρομική Τραγωδία των Τεμπών: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου έπειτα από πρωτοβουλία της ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά.

Ποιοι θα είναι κεντρικοί ομιλητές και ποιοι θα τοποθετηθούν με διαδικτυακή σύνδεση

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση -με φυσική παρουσία- θα είναι, εκτός της Μαρίας Καρυστιανού, η πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Karima Delli, η επικεφαλής της Μονάδας Μεταφορών και Κινητικότητας της Γενικής Διεύθυνσης DG MOVE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Keir Fitch και ο βουλευτής Λάρισας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη Βασίλης Κόκκαλης.

Ακόμη, θα τοποθετηθούν με διαδικτυακή σύνδεση ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών (Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης – ΠΕΠΕ) Κώστας Γενιδούνιας, ο ποινικολόγος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θεόδωρος Μαντάς, οι νομικοί, εκπρόσωποι οικογενειών θυμάτων Ελεονώρα Γεωργίου και Γιώργος Ηλιόπουλος και η επιζήσασα τραυματίας Ευδοκία Τσαγκλή. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

«Το τραύμα του εγκλήματος των Τεμπών δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη»

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στην εκδήλωση θα εξεταστούν «οι συστηματικές αποτυχίες και οι ελλείψεις στη σιδηροδρομική ασφάλεια, που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι χάθηκαν εγκληματικά».

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι «μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών PETI που αποφάσισε να μείνει ανοικτή η Αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος ΤΕΜΠΗ 2023 και να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN και LIBE, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει εκκινήσει τη διαδικασία για τη συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος στην Επιτροπή TRAN, διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση, επαναφέροντας την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγες εβδομάδες πριν την λήξη των εργασιών του».

Στόχος της εκδήλωσης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «είναι η σε βάθος ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμών για την υπόθεση αυτή ώστε να διερευνηθούν τρόποι για να εξασφαλιστεί θεσμικά η διαφάνεια, η λογοδοσία και η δικαιοσύνη. Το τραύμα του εγκλήματος των Τεμπών δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη, εξακρίβωση των αιτιών και απόδοση ευθυνών».

Ακόμη, τονίζεται ότι «εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν θα αναφερθούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και τη λογοδοσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, της μίας εκ των δύο Επιτροπών όπου έχει παραπεμφθεί η υπόθεση».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα SPINELLI 1G2 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου από τις 17:00 έως τις 19:30 τοπική ώρα Βρυξελλών. Θα μεταδοθεί ζωντανά (18:00 – 20:30 ώρα Ελλάδος) στη σελίδα της ευρωβουλεύτριας Έλενας Κουντουρά στο Facebook.

Η αφίσα της εκδήλωσης:

«Σιδηροδρομική Τραγωδία των Τεμπών: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΆγνωστοι βανδάλισαν μνημείο του Παύλου Μπακογιάννη στο κέντρο της Αθήνας
Επόμενο άρθροΜηνιγγίτιδα: Συναγερμός για σπάνια λοίμωξη – Τα ασυνήθιστα συμπτώματα