Να κάνει βόλτα στη Δερύνεια, ένα χωριό στην Κύπρο που μπορεί ο επισκέπτης να δει την πόλη της Αμμοχώστου ζήτησε να επισκεφθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη Δευτέρα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη στην Κύπρο, όπου είχε ένα βαρύ πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το επίσημο πρόγραμμα του ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με την ομιλία του στη συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στην Κύπρο.

«Να δω την Αμμόχωστο»

Τη Δευτέρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την είχε κρατήσει για μία βόλτα που ήθελε ο ίδιος να κάνει και να πάρει μία γεύση από Αμμόχωστο. Να δει, από όσο πιο κοντά μπορούσε, αφού η θέση του και λόγοι αρχής δεν του επέτρεπαν να περάσει στα κατεχόμενα, την πόλη της Αμμοχώστου, την πόλη – φάντασμα, που έφτασε να γίνει και σήριαλ στο Mega, με τίτλο Famagusta, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Έκανε δηλαδή αυτό που κάναμε όλοι, πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα. Αυτό που έκαναν όλοι όσοι ήθελαν να βρεθούν κοντά στο σπίτι τους και δεν μπορούσαν. Πριν μπει ο οποίοσδήποτε στο Βαρώσι. Στάθηκε στο ύψωμα, πήρε τα κυάλια και προσπάθησε να βάλει τον εαυτό του στην εικόνα της πόλης που έγινε σύμβολο της τραγωδίας. Με τον παλιό, σκληρό τρόπο. Της απόστασης. Που «γράφει» στο μυαλό και στην ψυχή…

Στους κύπριους φίλους του που ήταν μαζί του και τον ρώτησαν πώς του φάνηκε απάντησε με συναίσθημα. «Είδα εικόνες εγκατάλειψης. Όταν στέκεσαι εκεί σε πιάνει η ψυχή σου».

Στις φωτογραφίες μαζί του διακρίνεται ο Κώστας Γουλιάμος, τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και υποψήφιος με το ΚΚΕ στις εκλογές του 2023, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και η βουλευτής του ΚΚΕ, Σεμίνα Διγενή.

Μαζί του και η σύζυγος του Αναστασία Κοντογιάννη, που όπως μαθαίνουμε δηλώνει «φανατική» του Famagusta.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣεπόλια: Εκτός φυλακής οι υπόλοιποι 17 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της 12χρονης
Επόμενο άρθροΜεντιλίμπαρ: «Η φιλοσοφία μου δεν είναι να παίξω για την ισοπαλία»