Πολύ καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Πιέρια Όρη, όπως δήλωσε στο IN ο δασάρχης Πιερίας, ο οποίος αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα δέντρα που επλήγησαν από της φλόγες επιβίωσαν.

Ειδικότερα, ο κ. Πέτρος Παπαπέτρου αναφέρει ότι η φωτιά, η οποία πλήττει μεικτές συστάδες οξιάς και μαύρης πεύκης, πέρασε από κόμη σε κόμη σε περίπου 2.000 στρέμματα με δέντρα, καίγοντας -ως επί το πλείστον- την παρεδάφια βλάστηση ή τις κορυφές των δέντρων.

Πολύ καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Πιέρια Όρη

Αυτό σημαίνει ότι ο ζωτικής σημασίας κορμός των δέντρων δεν επηρεάστηκε, κι έτσι, από στα περίπου 2.000 που πέρασε η φωτιά, λίγα έχουν καταστραφεί ολοσχερών. Όπως αναφέρει ο κ. Παπαπέτρου, από την αρχή ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες, και με τη βοήθεια ντόπιων, κι έτσι η φωτιά δεν έφυγε από την πλευρά της Κοζάνης.

Πολλοί κάτοικοι των χωριών της περιοχής βοηθούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Κινητοποιήθηκαν, δε, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, με τους υλοτόμους της περιοχής να σπεύδουν για βοήθεια. Εξήντα υλοτόμοι της περιοχής συνδράμουν την προσπάθεια των πυροσβεστών.

Οι δρόμοι στην περιοχή ήταν έτοιμοι, αναφέρει ο κ. Παπαπέτρου, γεγονός που διευκόλυνε τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστική, η οποία μπορούσε να ανεβάσει σε μεγάλο υψόμετρο και βαρέα οχήματα. Παράλληλα, οι τοπικές Αρχές έχουν διαθέσει δεξαμενές και νερό, που υπάρχουν μες στο κέντρο των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, οι τοπικές Αρχές έχουν διαθέσει μπουλντόζες και μηχανήματα έργου, ενώ μπουλντόζες έχει διαθέσει και ο Στρατός. Εναέρια μέσα εθεάθησαν να επιχειρούν από την πρώτη μέρα: 1-2, ελικόπτερα, όπως αναφέρει ο κ. Παπαπέτρου.

Τη δεύτερη ημέρα έκαναν την εμφάνισή τους και Canadair, ενώ σήμερα (2/4) εθεάθησαν εκ νέου ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. Η φωτιά ξεκίνησε από υψόμετρο 1.100-1.200 μέτρα κι έφτασε σε υψόμετρο 1.900 μέτρα.

Συνεχίζεται η μάχη

Εν τω μεταξύ, δεκάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σβήσουν την φωτιά. Η ορεινή περιοχή Σαρακατσάνα, όπου υπάρχει μέτωπο, είναι εξαιρετικά δύσβατη. Το γεγονός δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν δυνάμεις από πολλές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, επί τόπου επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα. Συνέδραμαν με ρίψεις νερού 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Νωρίτερα σήμερα, εθελοντής δασοπυροσβέστης τραυματίστηκε προσπαθώντας να κόψει κορμούς δέντρων για να περιοριστεί η φωτιά. Διακομίστηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΙδανική πρεμιέρα για την Σάκκαρη στο Τσάρλεστον – Νίκησε 2-0 την Τόμοβα!
Επόμενο άρθροΜαθητές σχολείων του Βόλου σε βιωματική ημερίδα για τον αυτισμό-Η εμπειρία για 2 μαθήτριες του 3ου γυμνασίου Νέας Ιωνίας