Απόλυτα δικαιολογημένη είναι η ανησυχία των κατοίκων του Βόλου για τον αέρα που αναπνέουν σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα που έγινε σε αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας το βράδυ της Τετάρτης.

Την ημερίδα διοργάνωσε η δημοτική παράταξη “Συμμαχία για τον Βόλο”.

Ο κ. Γιώργος Σαχαρίδης, Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκ των επικεφαλής της ομάδας GreenYourAir ανέφερε ότι, ”το 2023 στο Βόλο καταγράφηκαν υπερβάσεις στα μικροσωματίδια τις 196 ημέρες του χρόνου, δηλαδή πάνω από τις μισές ημέρες του 2023 η αέρια ρύπανση ήταν εκτός ορίων”, προσθέτοντας, ”δυστυχώς δεν βλέπουμε η κατάσταση να βελτιώνεται. Σε σχέση με το 2022 έχουμε κάποια επιβάρυνση. Βλέπουμε μια μεγαλύτερη συμμετοχή της βιομηχανίας στην ολική ρύπανση της πόλης”.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκ των επικεφαλής της ερευνητής ομάδας GreenYourAir κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σημείωσε ότι ”κάθε τρεις ημέρες συνεχόμενων υπερβάσεων στα μικροσωματίδια καταγράφονται αυξημένες εισαγωγές στο Νοσοκομείο, παιδιών και ανθρώπων, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τα ΡΜ 2,5 είναι τα μικρά σωματίδια που ταξιδεύουν βαθιά στα πνευμόνια κι εκεί μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονή, να πάει στο αίμα και στον υπόλοιπο οργανισμό” και πρόσθεσε ότι, η ρύπανση είναι ένα σύνθετο θέμα που αφορά πολεοδόμους, μηχανικούς και κυρίως πολιτικούς.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Βενέτης επισήμανε ότι, ”στο Βόλο έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Θα πρέπει όμως πρώτα να αναδείξουμε το πρόβλημα, να καταγραφεί, να προτείνουμε λύσεις, να τις εφαρμόσουμε και να επιτηρήσουμε το αποτέλεσμά τους. Θα πρέπει να γίνονται επιδημιολογικές μελέτες ώστε να συσχετιστούν τα αποτελέσματα της αέριας ρύπανσης με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα και ταυτόχρονα να λαμβάνονται μέτρα που πρέπει να τηρούνται”.

Ο επικεφαλής της ‘Συμμαχίας για τον Βόλο” κ. Νίκος Παπαπέτρος σημείωσε ότι, ”το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο έχει ιδιαίτερη ένταση, γι’ αυτό η παράταξή μας ευαισθητοποιήθηκε και κάλεσε επιστήμονες χωρίς διάκριση και στόχευση πολιτική για να τοποθετηθούν στο ζήτημα και να προτείνουν λύσεις. Η παράταξή μας θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό θα συνεχίσει να πράττει”.

Νίκος  Βητσόπουλος

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤερίμ: «Αντιδράσαμε σωστά – Είμαστε άλλη ομάδα με τους οπαδούς μας στο γήπεδο»
Επόμενο άρθροΕλληνική οικονομία: Οι αριθμοί που προβληματίζουν