Μια ιδιαίτερα σημαντική έκδοση παρουσιάζεται στις 3 Απριλίου στην Αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για τη συλλογή τόμων με τίτλο «Τα διακόσια χρόνια του ελληνικού κράτους. Δομές και θεσμοί», που εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

Η έκδοση αυτή είναι αποτέλεσμα σειράς ημερίδων που πραγματοποίησε το μεγαλύτερο και αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας σε συντονισμό του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Ν. Κ. Αλιβιζάτου.

Οι δέκα ημερίδες πραγματοποιήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, στο πλαίσιο και του εορτασμού για την δισεκατονταετηρίδα από τη Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Κάθε ημερίδα ήταν αφιερωμένη σε διαφορετική θεματολογία και η έκδοση περιλαμβάνει έναν τόμο με τις εισηγήσεις κάθε μίας από αυτές. Η επικέντρωση ήταν ακριβώς στη διαμόρφωση και εξέλιξη των θεσμών του ελληνικού κράτους στη διαδρομή του από την επανάσταση και μετά.

Πέραν του γενικού συντονισμού, που είχε ο καθηγητής Αλιβιζάτος, κάθε ημερίδα και ο αντίστοιχος τόμος είχαν τον αντίστοιχο επιστημονικό επιμελητή.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευάνθης Χατζηβασιλείου είχε την επιστημονική επιμέλεια του τόμου «Διπλωματική υπηρεσία και εξωτερική πολιτική (1830-2022). Ο ίδιος θα επιμεληθεί και τον τόμο «Ένοπλες δυνάμεις και εσωτερική ασφάλεια (1830-2022)».

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ είχε την επιστημονική επιμέλεια του τόμου «Η διαδρομή της ελληνικής δικαιοσύνης στα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ είχε την επιστημονική επιμέλεια του τόμου «Πολιτισμός και πολιτιστική πολιτική».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκός συντονιστής του ΜΒΑ Διοίκηση υπηρεσιών υγείας ΕΚΠΑ επιμελήθηκε επιστημονικά τον τόμο με τίτλο «Κοινωνική Ασφάλιση».

Ο ίδιος ο καθηγητής Ν. Κ. Αλιβιζάτος επιμελήθηκε τον τόμο με τίτλο «Οι περιπέτειες του ελληνικού κοινοβουλευτισμού».

Η τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ είχε την επιστημονική επιμέλεια του τόμου «Υγεία, κοινωνία, κράτος: διακόσια χρόνια δυτικής στροφής».

Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ είχε την επιστημονική επιμέλεια του τόμου «Δημόσια διοίκηση: δομές και άνθρωποι».

Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος θα επιμεληθεί επιστημονικά τον τόμο «200 χρόνια Ελληνική Οικονομία: παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Βαγγέλης Καραμανωλάκης επιμελήθηκε επιστημονικά τον τόμο «Εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική».

Μια σημαντική συμβολή

Συνολικά, η έκδοση αποτελεί μια πολύ συνεισφορά συμβολή στην ιστορική έρευνα. Μέσα από μια εντυπωσιακή παράθεση επιμέρους κεφαλαίων, που συγκεφαλαιώνουν τα ερευνητικά προχωρήματα που έχουν γίνει στους επιμέρους τομείς και επικεντρώνοντας στη μελέτη των θεσμών παρά σε μια παραδοσιακή γεγονοτολογική ιστορία, η έκδοση κατορθώνει να παρουσιάσει την εξέλιξη, τους μετασχηματισμούς, τις αντιφάσεις και τα προβλήματα των θεσμών και των στρατηγικών που διαμόρφωσαν το ελληνικό κράτος. Το αποτέλεσμα είναι μια έκδοση αναφοράς που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μιας παραδοσιακής «επετειακής έκδοσης».

Την ίδια στιγμή η ίδια η έκδοση, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες σε αυτό, όπως και ο κύκλος των ημερίδων από την οποία προέκυψε, αποτελούν και την καλύτερη απόδειξη του σημαντικού ερευνητικού έργου που παράγεται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και του τρόπου που μπορεί να συμβάλει στη συλλογική μας αυτοκατανόηση και εθνική αυτογνωσία.

Παρουσίαση του έργου

Ο συλλογικός τόμος παρουσίαζεται την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 και ώρα 13:00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία της και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο.

Χαιρετισμός από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Χαιρετισμός από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστο Μεγάλου.

Παρουσίαση του έργου από:
− τον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Νικόλαο Αλιβιζάτο
− τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου
− τον Πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Π.Α., Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Ευάγγελο Καραμανωλάκη.

Παρακολουθείστε live την παρουσίαση

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝέα άνοδος στον ελληνικό πληθωρισμό παρά τα μέτρα Σκρέκα – Στο 3,4% τον Μάρτιο
Επόμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία»