Επέτειοι

Το καρότο, ένας καρπός με μεγάλη διατροφική αξία, έχει τον δικό του παγκόσμιο εορτασμό κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου, μέσω της Διεθνούς Ημέρας Καρότου (International Carrot Day).

Όπως μας πληροφορεί ο επίσημος ιστότοπος του εορτασμού, η Διεθνής Ημέρα Καρότου τιμάται από το 2003 σε χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία.

Η ιστορία του καρότου

Το καρότο κατάγεται από το Αφγανιστάν και τις γειτονικές περιοχές και από εκεί επεκτάθηκε στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες εύκρατες περιοχές. Στην περιοχή της Μεσογείου καλλιεργήθηκε πριν από τη χριστιανική περίοδο. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό με την ονομασία Σταφλίνος, περισσότερο όμως ως φαρμακευτικό φυτό παρά ως τροφή. Οι πρώτες γραπτές αναφορές για το καρότο προέρχονται από τον έλληνα στρατιωτικό γιατρό Διοσκουρίδη (1ος αιώνας μ.Χ), τον θεωρούμενο πατέρας της φαρμακογνωσίας, στο πολύτομο σύγγραμμά του «Περί ύλης ιατρικής».

Τα πρώτα καρότα που καλλιεργήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη εισήχθησαν από τους Μαυριτανούς Άραβες που κατείχαν μεγάλα τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Αρχικά είχαν χρώμα μωβ, γιατί περιείχαν τις χρωστικές ανθοκυάνες. Αργότερα
καλλιεργήθηκαν κίτρινες ποικιλίες, προτού επικρατήσουν τελικά οι πορτοκαλόχρωμες. Η λέξη καρότο που χρησιμοποιούμε στα ελληνικά είναι αντιδάνειο από τη γαλλική Carotte (η λέξη πρωτοεμφανίστηκε το 1530), η οποία προέρχεται από την ελληνική λέξη καρωτόν.

Το καρότο καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλες τις εύκρατες περιοχές κυρίως για τη σαρκώδη ρίζα του, που τρώγεται ωμή ή μαγειρεμένη και αποτελεί εξαιρετική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσια πηγή της προβιταμίνης Α, περιέχει αρκετές ποσότητες από τις βιταμίνες Β, Β2 και νιασίνη, καθώς και διάφορα άλατα του μηλικού οξέος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ η παγκόσμια παραγωγή καρότου το 2018 άγγιξε τα 40 εκ. τόνους, το 45% της οποίας παρήχθη στην Κίνα. Στην Ελλάδα οι κύριες περιοχές καλλιέργειας του καρότου είναι η Στερεά Ελλάδα και η Μακεδονία.

Η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2005, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους.

Η πρωτοβουλία αυτή ήλθε ως συνέχεια της Συνθήκης της Οττάβας για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού (1997). Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη στις 3 Δεκεμβρίου 1997 και την επικύρωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2003. Η Συνθήκη ενεργοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2004.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση (2018) του «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων», το 2017 κάθε χρόνο έχασαν την ζωή τους 2.793 άνθρωποι-κυρίως σε Αφγανιστάν και Συρία. Το 87% ήταν πολίτες και το 47% παιδιά. Ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συντονισμένες παρεμβάσεις των μ.κ.ο. και των διεθνών οργανισμών, στις κυβερνήσεις των χωρών που διαθέτουν ναρκοπέδια. Το 2017, διατέθηκαν 673 εκατομμύρια δολλάρια από την διεθνή κοινότητα για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

Στην Ελλάδα, από το 1999 έως 2016, τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 43 τραυματίστηκαν από νάρκες, στην συντριπτική τους πλειονότητα παράνομοι μετανάστες, που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τον Έβρο και την ελληνοαλβανική μεθόριο.

Από το 1954 έως σήμερα, 31 ναρκαλιευτές σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας και 17 τραυματίστηκαν. Το ίδιο χρονικό διάστημα η αρμόδια υπηρεσία του Στρατού (ΤΕΝΞ) έχει εκκαθαρίσει 153.610 στρέμματα ναρκοπεδίων και έχει περισυλλέξει 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.

Η νάρκη είναι εκρηκτικό μηχάνημα σχεδιασμένο να καταστρέφει προσωπικό, πλοία ή οχήματα. Η πρώτη υποβρύχια νάρκη χρησιμοποιήθηκε από τους Πρώσους εναντίον του στόλου της Δανίας το 1848, κατά την διάρκεια του πολέμου του Σλέσβιχ (1848-1851). Η νάρκη ξηράς χρησιμοποιήθηκε ευρέως, έναν αιώνα αργότερα, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ναρκοπέδιο είναι χερσαία ή θαλάσσια περιοχή στην οποία έχουν τοποθετηθεί ή ποντιστεί νάρκες. Υπάρχουν δύο ειδών ναρκοπέδια – τα αμυντικά και τα επιθετικά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

  • Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
  • Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
  • Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

 

Γεγονότα

  • 1913

    Εμμανουήλ Αργυρόπουλος

    Ο υπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα «Μπλεριό 11», χάνει τη ζωή του, λόγω πτώσης του αεροσκάφους του. Είναι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

  • 1917

    Ο Βλάντιμιρ Λένιν, έχοντας επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη από την Ελβετία, λαμβάνει ηγετικό ρόλο στο κίνημα των Μπολσεβίκων, δημοσιεύοντας τις «Θέσεις του Απρίλη».

  • 1932

    Ο αμερικανός χημικός Τσαρλς Γκλεν Κινγκ κατορθώνει να απομονώσει τη βιταμίνη C.

  • 1949

    Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.

  • 1960

    Γεώργιος Δράκος

    «Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά θα αποτελέσει δοκιμασία, όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για όλη τη χώρα, η οποία προσέρχεται στην Κοινή Αγορά με ολόκληρο τον φόρτο των αμαρτιών τού άμεσου ή έμμεσου παρεμβατικού παρελθόντος», αναφέρει ο πρόεδρος του απελθόντος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Γεώργιος Δράκος («ΙΖΟΛΑ») στην έκθεση πεπραγμένων της διοίκησης.

  • 1968

    Αμερικάνος, Τρόντζος, Ζούπας, Τσάβας, Βασιλειάδης, μετά τη λήξη του ιστορικού τελικού.

    Η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82, ενώπιον 80.000 θεατών – ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

Γεννήσεις

  • 1896

    Τριστάν Τζαρά

    Τριστάν Τζαρά, ρουμανογάλλος συγγραφέας, εισηγητής του καλλιτεχνικού κινήματος του Ντανταϊσμού(Θαν. 25/12/1963)

  • 1932

    Αντρέι Ταρκόφσκι

    Αντρέι Ταρκόφσκι, ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Σολάρις», «Στάλκερ», «Θυσία») (Θαν. 29/12/1986)

  • 1952

    Γκάρι Μουρ

    Γκάρι Μουρ, άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής, μέλος -μεταξύ άλλων- του συγκροτήματος Thin Lizzy. (Θαν. 6/2/2011)

Θάνατοι

  • 1617

    Τζον Νάπιερ

    Τζον Νάπιερ, σκοτσέζος μαθηματικός, που ανακάλυψε τους λογαρίθμους. (Γεν. 1550)

  • 1871

    Πέτερ φον Ες

    Πέτερ φον Ες, γερμανός ζωγράφος, που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία(Γεν. 29/7/1792)

  • 1931

    Αντρέ Μισελέν

    Αντρέ Μισελέν, γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, ιδρυτής της βιομηχανίας ελαστικών «Michelin». (Γεν. 16/1/1853)

© SanSimera.gr

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθρο«Η Καταγωγή», «Μέσα στη μέρα» και άλλες εννιά ταινίες από σήμερα στα σινεμά
Επόμενο άρθροΜεσσήνη: Έκλεψαν αυτοκίνητο για να κάνουν ένοπλη ληστεία σε περίπτερο