Η επιχείρηση «Ασπίδες» δεν είναι παιχνίδι, αλλά πρόκειται για πραγματικές επιθέσεις και πυρά τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ θέλοντας να δείξει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μαζί με τον Διοικητή Επιχειρήσεων, υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δύο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της αμυντικής επιχείρησης.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις καθημερινές ενέργειες» και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο ανέφερε ο Υποναύαρχος Γρυπάρης, ενώ αμφότεροι υπογράμμισαν την ανάγκη και τις προσπάθειες που γίνονται για να αυξηθούν τα logistics, αλλά και η ιατροφαρμακευτική ικανότητα σε περίπτωση που χρειαστεί.

Μέχρι τώρα όπως ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχουν καταγραφεί 80 επιθέσεις, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχουν 4 κράτη-μέλη με φρεγάτες και 19 με προσωπικό και με άλλους τρόπους. Ωστόσο, ειδικοί επί του θέματος εκτιμούν ότι οι φρεγάτες έπρεπε να είναι τουλάχιστον 6 ακόμη και 10.

Την σημασία που έχει η επιχείρηση «Ασπίδες» υπογράμμισε ο Διοικητής Επιχειρήσεων επισημαίνοντας ότι τον ρόλο της στη θαλάσσια ασφάλεια καθώς και στις προσπάθειες της ΕΕ για την προστασία των παγκόσμιων αγαθών, τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και τη συνδρομή στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Ο Διοικητής Επιχειρήσεων, Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης μιλώντας για το πεδίο δράσης  της επιχείρησης «Ασπίδες» έκανε λόγο για έκταση διπλάσια από το εμβαδό των 27 κρατών μελών προσθέτοντας ότι ένα πλοίο χρειάζεται δέκα ημέρες για να διασχίσει την περιοχή και σχεδόν δύο ημέρες για να διασχίσει την περιοχή υψηλού κινδύνου.

«Ετοιμαζόμαστε και για την περίπτωση τυχόν επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στις Βρυξέλλες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα και το μέγεθος της επιχείρησης, αλλά και την εντολή για άμεση δράση προστασίας, η προτεραιότητα ήταν η εστίαση στην περιοχή υψηλού κινδύνου, διευκρίνισε. Ο Υποναύαρχος Γρυπάρης τόνισε ότι διατηρείται η αμυντική εντολή της επιχείρησης και κάθε απάντηση αποτελεί πάντα συνέπεια επίθεσης και είναι αναγκαία, αναλογική και περιορίζεται στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής όλα τα προστατευόμενα σκάφη διασφαλίστηκαν με επιτυχία από επιθέσεις και όλα τα σκάφη που ζήτησαν συνοδεία προστατεύθηκαν. Τέλος, ανέφερε ότι κατά τις επτά εβδομάδες λειτουργίας της, η επιχείρηση «Ασπίδες» πέτυχε την προστασία 68 πλοίων και απέκρουσε 9 μη επανδρωμένα αεροχήματα, ένα μη επανδρωμένο πλωτό όχημα και τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «με τις επιθέσεις απειλείται η ασφάλεια στη θάλασσα, τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές εμπόριο, η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ενώ υπάρχουν συνέπειες για το περιβάλλον την ασφάλεια και την περιφερειακή οικονομία, ανεβάζοντας το κόστος των εμπορευμάτων των πλοίων.

Ιδιαίτερα μνεία έκαναν στο προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή και συμμετέχει στην επιχείρηση.

Στην απόφαση του Συμβουλίου για την επιχείρηση τονίστηκε ότι «από τον Οκτώβριο του 2023, πολλές επιθέσεις των Χούθι έχουν στοχεύσει σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν, στην Αραβική Θάλασσα και στον Κόλπο του Ομάν. Οι επιθέσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτικών σε σκάφη και συνιστούν παραβίαση της ελευθερίας της ανοικτής θάλασσας και του δικαιώματος διέλευσης από στενά που χρησιμοποιούνται για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, που κατοχυρώνονται στην UNCLOS. Έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εμπορική ναυτιλία και στις οικονομίες πολλών χωρών της Ένωσης και της περιοχής».

Στρατηγικός στόχος της επιχείρησης θα είναι να διασφαλίσει ναυτική παρουσία της Ένωσης στην περιοχή όπου σημειώνονται επιθέσεις, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας για σκάφη, σε στενή συνεργασία με ομοϊδεάτες παρόχους ναυτιλιακής ασφάλειας.

Η περιοχή των επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Ο σκοπός της φρεγάτας «Ύδρα»

Μιλώντας στο in και την Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας είχε ερωτηθεί για το επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκη η φρεγάτα «Ύδρα» τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς».

«Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» πήγε για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό στον Κόλπο του Άντεν και για να διαφυλάξει την ελεύθερη επικοινωνία των θαλασσίων οδών. Κατά τη διάρκεια συνοδείας εμπορικού πλοίου, υπήρχε και παραμένει το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να πληγεί και το πολεμικό πλοίο που το συνοδεύει» και προσέθεσε ότι ελληνική η φρεγάτα «έπραξε αυτό για το οποίο εστάλη στην περιοχή. Προασπίζει σε αυτήν τα συμφέροντα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και γενικά της ελληνικής οικονομίας, του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα καταναλωτή» συμπλήρωσε.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυγκλονιστικό τροχαίο στο Πόρτο Ράφτη: Σκοτώθηκε 27χρονος – Τραυματίστηκε βαριά 22χρονη
Επόμενο άρθροΜήπως έχετε το σύνδρομο του καλού κοριτσιού;