Ένα σχέδιο πρότασης για την περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη μετάβαση («TCTF»), προκειμένου να επιτραπεί η συνέχιση της στήριξης του αγροτικού τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς, απέστειλε στα κράτη μέλη για διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του έχουν δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες. Έχει επίσης διαταράξει τις εμπορικές ροές και τις αλυσίδες εφοδιασμού και στα πρώτα του στάδια προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλες και απροσδόκητες αυξήσεις των τιμών, ιδίως του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και πολλών άλλων εισροών και πρώτων υλών και πρωτογενών αγαθών.

Κατά την τελευταία σύνοδό του στις 21-22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου αγροτικού τομέα για την επισιτιστική ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και κάλεσε την Επιτροπή να προωθήσει τις εργασίες για την ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των αγροτών με τον σχεδιασμό μέσων πρόσθετης στήριξης.

Η Επιτροπή διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη για περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων στήριξης του αγροτικού τομέα

Υπό οικονομική πίεση

Απαντώντας σε έρευνα της Επιτροπής της 27ης Μαρτίου 2024 σχετικά με τη λήξη τμημάτων του TCTF, τα κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι οι διαταραχές της αγοράς ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εξακολουθούν να υφίστανται και επηρεάζουν ιδίως τον πρωτογενή αγροτικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και βρίσκεται υπό οικονομική πίεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη σχετικά με την περιορισμένη παράταση για τον πρωτογενή γεωργικό τομέα του τμήματος του «TCTF», το οποίο επί του παρόντος επιτρέπει στα κράτη μέλη έως τις 30 Ιουνίου 2024 να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης. Η περιορισμένη παράταση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης στους γεωργούς όπου χρειάζεται και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων στήριξης της κρίσης.

Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής που εστάλη στα κράτη μέλη δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες διατάξεις του TCTF.

Τα κράτη μέλη έχουν τώρα τη δυνατότητα να σχολιάσουν το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει τις περιορισμένες τροποποιήσεις του TCTF το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια που θα λάβει από τα κράτη μέλη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιακοπές ρεύματος την Κυριακή 14 Απριλίου σε περιοχές των Δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου
Επόμενο άρθροΛογαριασμός ρεύματος στη Φινλανδία και στην Ελλάδα……..Καμία σχέση!!!!!!!