Με ανυπομονησία και ενθουσιασμό περιμένει η Γερμανία την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Όπως δήλωσε στο in ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ανδρέας Κιντλ, «περιμέναμε για πολύ καιρό μετά το 2020, με την πανδημία να καταστρέφει τις ελπίδες μας για την παρουσία μας στη ΔΕΘ. Τώρα έχουμε την ευκαιρία και νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε πόσο εξαιρετική, πόσο ευρεία και πόσο πολύπλευρη είναι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και ανυπομονούμε για την ΔΕΘ. Με περισσότερους από 100 εκθέτες και υπουργούς της κυβέρνησης που έρχονται, με πολύπλευρες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ούτω καθεξής. Είμαστε λοιπόν πραγματικά ενθουσιασμένοι γι’ αυτό».

Σύμφωνα δε με τα όσα υπογράμμισε ο Κιντλ στο in η Γερμανία δεν είναι στην θέση άλλων χωρών που αναζητούν αύξηση των αριθμών στο εμπορικό ισοζύγιο αφού η Γερμανία είναι ένας ισχυρός εταίρος της Ελλάδας, στόχος ωστόσο όπως υπογράμμισε είναι να εδραιωθεί αυτό, να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και να εξερευνηθούν και οι περαιτέρω δυνατότητες που υπάρχουν.

«Hallo Ελλάδα»

Με σύνθημα «Hallo Ελλάδα» η Γερμανία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών, ως η τιμώμενη χώρα με πάνω από 100 εκθέτες στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

????????????????????????????????????

«Το τεράστιο ενδιαφέρον περισσοτέρων από 100 γερμανών εκθετών και από τα 16 Ομόσπονδα κρατίδια δείχνει ότι η Ελλάδα και η Γερμανία αντιστέκονται στους πολιτικά καθώς και οικονομικά ταραχώδεις καιρούς και διαμορφώνουν το μέλλον μαζί. Η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη 88η ΔΕΘ προσφέρει μία πρώτης τάξης ευκαιρία να οδηγήσουν τις διμερείς τους σχέσεις στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και των επιστημών σε ένα νέο επίπεδο. Hallo Ελλάδα, hallo Θεσσαλονίκη, προσβλέπουμε με χαρά στον Σεπτέμβριο» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα.

Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων

Στην διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μέσα από στρατηγικής σημασίας μέτρα που λαμβάνουν υπόψη τους τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο Φραγκογιάννης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Εξωστρέφεια που για το 2024 έχει σχεδιάσει 632 δράσεις με στόχο την προώθηση διμερών, ευρωπαϊκών και πολυμερών οικονομικών συνεργασιών.

Αναφερόμενος στη Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, ο Φραγκογιάννης υπενθύμισε ότι δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, αλλά και μία από τις κύριες χώρες προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, κυρίως στην πράσινη ανάπτυξη.  Τόνισε δε ότι η συμμετοχή της Γερμανίας σαν τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ ενισχύει και ενδυναμώνει περαιτέρω τους εμπορικούς και γεωστρατηγικούς δεσμούς Αθήνας και Βερολίνου.

Ο ΥΦΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις του ενεργειακού ομίλου RWE και δη στη συμφωνία με τη ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και την συμφωνία με την Hellenic Energy για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Μεταξύ άλλων ο Φραγκογιάννης υπενθύμισε και την εμβληματική όπως τη χαρακτήρισε συμφωνία του ομίλου Volkswagen με την ελληνική κυβέρνηση για το πρότζεκτ της Αστυπάλαιας που έχει στόχο τη μεταμόρφωση της σε ένα έξυπνο και αειφόρο νησί.

Δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας

Όπως είπε η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη της στην πράσινη ενέργεια, τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιακή οικονομία, το real estate, τις υπηρεσίες και την ναυτιλία.

Νέοι ορίζοντες

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος επίσης έκανε αναφορά στην ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, που πρόκειται να ανακοινωθεί και όπως είπε θα ανοίξει νέους ορίζοντες για ολόκληρη την περιοχή. Τόνισε δε ότι η 88η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και αλλαγών, υπογραμμίζοντας τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ επεσήμανε και τις παράλληλες προκλήσεις του μεταναστευτικού, του δημογραφικού και της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κωνσταντινίδης εξέφρασε επίσης την ελπίδα η 88η ΔΕΘ να προσελκύσει το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον σε εκθέτες και επενδυτές, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες συμμετέχοντες με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Ανάπλαση της ΔΕΘ

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Αναστάσιος Τζήκας, μίλησε για «μια στρατηγικού ενδιαφέροντος και ιστορικού υπόβαθρου συμμετοχή, την οποία αναμέναμε πολύ καιρό να λάβει σάρκα και οστά, καθώς αναβλήθηκε την πρώτη φορά εξαιτίας της πανδημίας».

????????????????????????????????????

Όπως επεσήμανε η Γερμανία «έρχεται με σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ και δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την ενέργεια, πεδία που αφορούν το μέλλον».

Ο Τζήκας ωστόσο προανήγγειλε και σημαντικές ανακοινώσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου και του χώρου που φιλοξενείται η ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με γερμανική αρχιτεκτονική εταιρεία για το εν λόγω πρότζεκτ. Ένα σχέδιο που θα αφορά το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο στην περιοχή, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκθεσιακούς χώρους, χώρους συναυλιών και εκδηλώσεων και θα έχει στόχο να γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα αλλά και για την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Ευκαιρία

Στην δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, σημείωσε ότι:

–           Το 2022 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι 7,1 δισ. ευρώ το 2021.

–           H Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

–           Το 2022 η ροή νέων άμεσων επενδύσεων διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, με αξία 948 εκατ. ευρώ.

–           Η συνολική επίδραση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου το 2022, σε όρους ΑΕΠ, εκτιμήθηκε σε περίπου 7,9 δισ. ευρώ ή στο 3,8% του ΑΕΠ.

–           Το 2022 ο αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες-μέλη του Επιμελητηρίου διαμορφώθηκε σε 26.000.

–           Επί των συνολικών εξαγωγών του 2023, η Γερμανία είχε μερίδιο 6,7%, κατέχοντας την τρίτη θέση, με αξία συναλλαγών 3,412 δισ. ευρώ.

–           Επί των συνολικών εισαγωγών της ίδιας χρονιάς, η Γερμανία είχε μερίδιο 10,6%, κατέχοντας την πρώτη θέση, με αξία συναλλαγών 8,662 δισ. ευρώ.

–           Το σύνολο των συναλλαγών του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ξεπέρασε πέρυσι τα 12 δισ. ευρώ.

–           Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε το 2023 αύξηση έναντι του 2022 9,5% και διαμορφώθηκε σε 4,764 εκατ. ταξιδιώτες.

–           Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν το 2023 9,5% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 3,564 δισ. ευρώ.

Ο Γούναρης αναφέρθηκε και στην συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου και εκτίμησε ότι η ΔΕΘ «θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία οι δύο χώρες, οι δύο οικονομίες, να έλθουν ακόμη πιο κοντά».

Τα εγκαίνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι την γερμανική συμμετοχή στην ΔΕΘ θα εγκαινιάσει ο Αντικαγκελάριος και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Δρ. Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στόχος του Βερολίνου είναι «να παρουσιάσει τον οικονομικό δυναμισμό, την καινοτόμο δύναμη και τα επιστημονικά της επιτεύγματα», όπως επισημαίνεται από την Γερμανική Πρεσβεία.

Σημαντικές και γνωστές μάρκες, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νεοφυείς εταιρίες θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο ημερίδων τα τελευταία τους προϊόντα και τις εξελίξεις στις υπηρεσίες διακίνησης εμπορευμάτων, στην υγεία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εκπαίδευση και στην έρευνα, στην προστασία από καταστροφές και στην ψηφιοποίηση.

Η συμμετοχή της Γερμανίας συντονίζεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του κλίματος σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας εκ μέρους του συνόλου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Το περίπτερο της Γερμανίας θα έχει έκταση 6000 τ.μ. Με δικά τους περίπτερα θα εκπροσωπηθούν μεταξύ άλλων, η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Οι εκθεσιακοί χώροι για τη γερμανική παρουσίαση σχεδιάστηκαν ειδικά για τη ΔΕΘ και υπηρετούν την ιδέα ενός βιωματικού τοπίου, στο οποίο επισκέπτριες και επισκέπτες θα προσεγγίσουν μέσα από διαφορετικά «περιβάλλοντα διαβίωσης» θέματα όπως την επαγγελματική εκπαίδευση την υγεία, τη διατροφή, την κινητικότητα, τις έξυπνες πόλεις, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το περιβάλλον και την ενέργεια.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και γαστρονομικές επιδείξεις θα είναι στο πρόγραμμα καθώς η συνολική παρουσία της γερμανικής οικονομίας θα ενσωματωθεί σε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών και δημιουργικών δρώμενων για μικρούς και μεγάλους.

Με το σύνθημα «Hallo Ελλάδα» η Γερμανία θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία να προβάλει στη ΔΕΘ την ελληνογερμανική συνεργασία όχι μόνο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά σε όλο το εύρος της, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Νογκέιρα στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ
Επόμενο άρθροΕΟΔΥ: Τέσσερις νέοι θάνατοι από κορονοϊό – Σε ύφεση η γρίπη