Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στο εγχώριο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι η είδηση ότι ο Έλληνας διεθνής παίκτης εντοπίστηκε «ντοπέ».

Η πληροφορία της «Δίκης» η οποία μάλιστα επιβεβαιώνεται από το International Testing Agency που εδρεύει στη Λωζάνη, αναφέρει ότι βρέθηκε θετικό το πρώτο δείγμα Έλληνα διεθνούς ποδοσφαιριστή σε έλεγχο ντόπινγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα επισημαίνει ότι ο εν λόγω παίκτης συμμετείχε στην αποστολή της Εθνικής μας ομάδας στον τελικό του Nations League με έπαθλο ένα εισιτήριο για την τελική φάση του Euro 2024 απέναντι στη Γεωργία, που διεξήχθη στην Τιφλίδα.

Από τη μεριά της η ΕΠΟ με επίσημη ανακοίνωση για το εν λόγω θέμα δήλωσε πλήρη άγνοια.

Συγκεκριμένα σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εύρεση θετικού δείγματος ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, γνωστοποιείται ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα δημοσιογραφικά γραφεία έχουν ακουστεί κάποια ονόματα διεθνών ποδοσφαιριστών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν προκύπτει σιγουριά για το ποιος είναι ο παίκτης που εντοπίστηκε «ντοπέ».

Τα επόμενα βήματα

Πλέον η Ελληνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου αναμένει την επίσημη ενημέρωση από την UEFA, αλλά και την Internatonial Testing Agency που συνεργάζεται με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στους ελέγχους ντόπινγκ.

Θεσμικά είναι η ΕΠΟ, αλλά και η ΕΟΚΑΝ (ο εθνικός φορέας καταπολέμησης του ντόπινγκ) που θα ενημερωθούν σε πρώτη φάση σχετικά με το θετικό δείγμα διεθνούς Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Οι 2+8 έλεγχοι σε διεθνείς ποδοσφαιριστές μας

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει διευκρινιστεί αν το θετικό δείγμα αφορά τον έλεγχο που έγινε μετά από τον αγώνα της Εθνικής με τη Γεωργία, αφού υπήρξαν και άλλοι έλεγχοι το προηγούμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το εν λόγω ματς, στο οποίο ως γνωστόν η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου έχασε το εισιτήριο για την τελική φάση του προσεχούς Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στα πέναλτι, ελέγχθηκαν δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές και τα αποτελέσματα στάλθηκαν από την ΙΤΑ στην UEFA.

Πάντως λίγες ημέρες νωρίτερα, κατά τη συγκέντρωση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη Νέα Σμύρνη πριν τους αγώνες με Καζακστάν και Γεωργία το κλιμάκιο της UEFA για τους ελέγχους ντόπινγκ οκτώ διεθνείς ποδοσφαιριστές μας έδωσαν δείγμα.

Η δικαιοδοσία της UEFA για τους ελέγχους

Η UEFA ως γνωστόν έχει τη δικαιοδοσία να προβεί σε ελέγχους με τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται τόσο μετά από την ολοκλήρωση ποδοσφαιρικών αγώνων, όσο και κατά τη διάρκεια προπονήσεων συλλόγων ή εθνικών ομάδων.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η UEFA ελέγχει παίκτες ακόμα και στα σπίτια τους.

Τι θα ισχύσει με τον ποδοσφαιριστή που εντοπίστηκε «ντοπέ»

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αθλητής, του οποίου το πρώτο δείγμα έχει βρεθεί θετικό έχει δικαίωμα να ζητήσει την εξέταση και του δευτέρου δείγματος.

Μάλιστα αυτό προέρχεται από την ίδια δειγματοληψία ούρων και όχι από νέο έλεγχο.

Μετά το πρώτο δείγμα ο εν λόγω ποδοσφαιριστής ενημερώνεται ν’ απέχει από τις αθλητικές δραστηριότητες μέχρι νεωτέρας.

Όσον αφορά στη διάρκεια της τιμωρίας του εξαρτάται από την ουσία που εντοπίστηκε στο δείγμα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κύρωση, παρά μόνον ο παίκτης, ο οποίος εντοπίστηκε «ντοπέ».

Θωμαΐδης: «Δεν είναι του Ιωαννίδη το θετικό δείγμα ντόπινγκ»

Με αφορμή παραφιλολογία που αναπτύχθηκε μετά την είδηση-σοκ για την ανίχνευση παράνομης ουσίας σε παίκτη της Εθνικής στο ματς με τη Γεωργία, ακούστηκαν πολλά ονόματα Ελλήνων διεθνών.

Πάντως ο Κυριάκος Θωμαΐδης, μέσω του ραδιοφώνου bwinΣΠΟΡ FM, ξεκαθάρισε ότι ο «ντοπέ» Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν είναι ο επιθετικός του Παναθηναϊκού, Φώτης Ιωαννίδης.

Ο δημοσιογράφος, που αποκάλυψε την είδηση, υπογράμμισε ότι και τα δυο δείγματα που έδωσε (ένα πριν τον αγώνα και ένα μετά) ήταν αρνητικά, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από το International Testing Agency, όσο και από τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Επόμενο άρθροΔΝΤ: Πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% έως το 2029 για την Ελλάδα – Στο μικροσκόπιο υψηλά χρέη και ελλείμματα [πίνακας]