Για πρώτη φορά φέτος ξεπέρασαν το 7% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.

Το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερό δάνειο διάρκειας 30 ετών ανήλθε στο 7,1%, από 6,88% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Freddie Mac.

Οι αγοραστές αντιμετωπίζουν μια δύσκολη αγορά με σφιχτές συνθήκες προσφοράς. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και οι υψηλές τιμές έχουν ωθήσει τη μέση μηνιαία πληρωμή στέγασης στις ΗΠΑ σε ρεκόρ, σύμφωνα με την Redfin Corp. Αυτό επιβαρύνει τις πωλήσεις κατοικιών, με τις συναλλαγές για προηγούμενα ακίνητα να μειώνονται κατά 4,3% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών έδειξε.

«Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι δυνητικοί αγοραστές κατοικιών αποφασίζουν εάν θα αγοράσουν πριν αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια ή αν θα σταματήσουν με την ελπίδα να μειωθούν αργότερα μέσα στο έτος» εξηγεί στο Bloomberg ο Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγος της Freddie Mac.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα περιμένει περισσότερο για να μειώσει τα επιτόκια. Πρόσφατες αναφορές για τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό δίνουν το σήμα ότι η οικονομία είναι ισχυρή αυτή τη στιγμή και οι αιτήσεις για ανεργία παραμένουν υποτονικές.

«Θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων και να αντιμετωπίζουμε ακριβό κόστος δανεισμού, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιτοκίων στεγαστικών δανείων» τονίζει ο Jiayi Xu, οικονομολόγος του Realtor.com.

Πηγή: ΟΤ



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤζολάκης: «Γράφουμε όλοι μαζί ιστορία και συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Επόμενο άρθροΣυναγερμός στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία εξπρές – Αύριο οι αποφάσεις για έκτακτα μέτρα