«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Ερωτηθείς γιατί κάποιος που θέλει να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση να μην ψηφίσει τον δεύτερο ή τον τρίτο αλλά τη Νέα Αριστερά, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε «διότι έχει σημασία και το πολιτικό περιεχόμενο της αποδοκιμασίας. Πόσο αποδοκιμάζεις τη ΝΔ όταν στηρίζεις ένα κόμμα που την αντιπολιτεύεται αντιγράφοντάς την ή συγκλίνοντας μαζί της σε κομβικές θέσεις;».

«Η απόφαση αποχώρησης ήταν επιβεβλημένη»

Τόνισε ότι οι προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς είναι σαφείς και πως αυτές συνοδεύονται «από πρόσωπα σοβαρά, αξιόπιστα και κοινωνικά γειωμένα», όπως οι άνθρωποι που συναποτελούν το ευρωψηφοδέλτιο της.

Ακολούθως ο Αλέξης Χαρίτσης πρόσθεσε ότι ο ποιοτικός στόχος στις ευρωεκλογές είναι «να έχει η Νέα Αριστερά καθοριστικό ρόλο στην αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων στον χώρο της αριστεράς» και, ποσοτικά, «να πείσουμε όσους περισσότερους μπορούμε από όλους αυτούς που δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να μας ψηφίσουν ή ότι ενδιαφέρονται για το εγχείρημά μας».

Ο Αλέξης Χαρίτσης υποστηρίζει ότι η πορεία του «κόμματος του κ. Κασσελάκη» επιβεβαιώνει καθημερινά ότι η απόφαση αποχώρησης ήταν επιβεβλημένη και πως ο σημερινός «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ενέπνευσε και τον οποίον οι πολίτες εμπιστεύτηκαν για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Υποστηρίζει ότι και άνθρωποι που παραμένουν για συναισθηματικούς ή τακτικούς λόγους «ασφυκτιούν με τον αρχηγικό αυταρχισμό και την κανονικοποίηση του πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια που επιχειρεί η ηγεσία».

«Η εκφυλιστική μετάλλαξη ενός χώρου δεν μπορεί να γίνεται με την ανοχή μας»

Στο ερώτημα αν έχει μέλλον το brand «Τσίπρας», ο κ. Χαρίτσης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός με ημερομηνία λήξης…» και πως ωστόσο δεν μπορεί να απαντήσει εκείνος το κατά πόσο ο πρώην πρωθυπουργός θα επιλέξει να παίξει ξανά κεντρικό πολιτικό ρόλο.

«Επί του παρόντος, διαφωνώ με την εκτίμησή του ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Το στοίχημα με αυτή την πολιτική ηγεσία έχει χαθεί. Η εκφυλιστική μετάλλαξη ενός χώρου δεν μπορεί να γίνεται με την ανοχή μας ούτε στο όνομά μας», είπε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.

Για το αν είναι εφικτό μετεκλογικά να ανοίξει μια συζήτηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, απαντά ότι η Νέα Αριστερά πιστεύει στον ανοιχτό προγραμματικό διάλογο, όμως «εκτιμούμε ότι οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι αφενός συναινετικές στις κεντρικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, αφετέρου φοβικές στην προοπτική της ουσιαστικής προγραμματικής συζήτησης». «Και για αυτό», προσθέτει, «καλούμε τις υπαρκτές ζωντανές δυνάμεις που ασφυκτιούν με την πολιτική τους, να απεγκλωβιστούν από την ισορροπία τρόμου και να συμβάλλουν στην ανασύνθεση του πολιτικού χάρτη της χώρας». Τονίζει ότι αυτό όμως προϋποθέτει συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις αναγκαίες πολιτικές.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤραγωδία στην Κω: Από τι προκλήθηκε ο θάνατος του βρέφους – Στον εισαγγελέα οι γονείς
Επόμενο άρθροΜητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος : «Αυτοί που ζητούν την πρωτιά φέρνουν τη διχόνοια και τον διχασμό»