Μπορεί ο κόσμος των αγορών να κινούνταν τους τελευταίους σε ρυθμούς επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα – σηματωρό, τη Federal Reserve, αλλά τις τελευταίες ημέρες κάτι έχει αλλάξει. Και αυτό φάνηκε βέβαια στο πτωτικό σερί που προηγήθηκε στη Wall Street, μαρτυρώντας επί της ουσίας αυτή την αλλαγή.

Πλέον, δεν είναι λίγοι οι traders που έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Μέχρι τώρα μια αδιανόητη προοπτική που υπογραμμίζει μια αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και επιθετικά σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης εκτιμούν τώρα περίπου μία στις πέντε πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ εντός των επόμενων 12 μηνών, σημειώνοντας απότομη αύξηση από την αρχή του έτους, σύμφωνα με αναλυτές της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής , σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Η μετατόπιση των προσδοκιών έπληξε τις αγορές ομολόγων, με τις ευαίσθητες στα επιτόκια αποδόσεις των διετών ομολόγων – οι οποίες κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές – να φτάνουν στο υψηλό πέντε μηνών του 5,01%. Την ίδια ώρα, η Wall Street σημείωσε το μεγαλύτερο σερί πτώσης της εδώ και 18 μήνες, πριν σημειώσει άλμα τη Δευτέρα (22/4).

Το βασικό σενάριο

Βέβαια, το βασικό σενάριο των traders είναι για μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας η κάθε μία φέτος, από έξι ή επτά που εκτιμούσαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την τιμολόγηση στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες υψηλότερων από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι επενδυτές σε μια γωνιά της αγοράς δικαιωμάτων προαίρεσης αρχίζουν να παίρνουν σοβαρά την πιθανότητα – που διατύπωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence Summers – ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων της Fed θα μπορούσε να είναι ακόμη και η αύξηση.

«Κάποια στιγμή, εάν τα δεδομένα συνεχίσουν να απογοητεύουν, τότε νομίζω ότι η Fed θα πρέπει να αρχίσει εκ νέου να εξετάζει τις αυξήσεις», δήλωσε ο Richard Clarida, οικονομικός σύμβουλος της Pimco, ο οποίος ήταν προηγουμένως αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Clarida πρόσθεσε ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν ήταν το βασικό του σενάριο, αλλά ήταν μια πιθανότητα εάν ο βασικός πληθωρισμός αναρριχηθεί πάνω από το 3%. Στο ίδιο μήκος και ο Greg Peters, συνεπικεφαλής επενδύσεων της PGIM, ο οποίος σύστησε ότι είναι απολύτως σκόπιμο να συνυπολογιστεί μια αύξηση επιτοκίου.

Αβεβαιότητα

Η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουλίου 2023 σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Τα επιτόκια έκτοτε κυμαίνονται στο 5,25% έως 5,5%, με τον John Williams, πρόεδρο της Fed της Νέας Υόρκης, να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι η τρέχουσα κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει ότι «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων». «Αν τα δεδομένα μας λένε ότι θα χρειαζόμασταν υψηλότερα επιτόκια για να επιτύχουμε τους στόχους μας, τότε προφανώς θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Η τιμολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αντικατοπτρίζει μια πιθανότητα περίπου 20% για αύξηση των επιτοκίων φέτος, σύμφωνα με τον Ed Al-Hussainy, υπεύθυνο στρατηγικής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle Investments. Η ανάλυσή του βασίστηκε σε επιλογές που θα αποπληρωθούν σε περίπτωση αύξησης του Επιτοκίου Εξασφαλισμένης Overnight, ενός σημείου αναφοράς της χρηματαγοράς που παρακολουθεί στενά το κόστος δανεισμού της Fed.

Από τη μεριά του, ο Benson Durham, επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής και κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Piper Sandler, ανέφερε ότι η ανάλυσή του υποδηλώνει σχεδόν 25% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μια ανάλυση PGIM των δεδομένων επιλογών από τη Barclays δείχνει 29% πιθανότητα μιας τέτοιας αύξησης στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Αξίζει μάλιστα εδώ να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2024 η πιθανότητα ήταν μικρότερη από 10%. Ωστόσο, ενώ οι επενδυτές χρησιμοποιούν option για να αντισταθμίσουν ή να επωφεληθούν από την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, μια ταχεία σειρά περικοπών παραμένει επίσης μια πιθανότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνει μια πιθανότητα περίπου 20% η Fed να μειώσει το κόστος δανεισμού έως και 2 ποσοστιαίες μονάδες – ή οκτώ περικοπές – τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το Durham.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», είπε ο Durham. «Η βασική μου υπόθεση ήταν παρόμοια με το βασικό σενάριο της Fed τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά μπορώ επίσης να τη δω να μειώνει πολύ πιο γρήγορα κάτω από ορισμένα σενάρια. Μπορώ επίσης να τους δω, για διάφορους λόγους, να προχωρούσε σε μία ακόμη αύξηση», πρόσθεσε.

Πηγή: OT

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι οικογενειακές αντιπαραθέσεις για την κατάσταση της υγείας της
Επόμενο άρθροPage not found | in.gr