Επαναπροσδιορισμός των διμερών σχέσεων και μια σειρά από συμφωνίες που θα του εξασφαλίσουν ένα μέτωπο συνεργασίας εναντίον των κούρδων μαχητών του PKK ήταν η στόχευση του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος επισκέφθηκε το Ιράκ ύστερα από περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη συνεργασίας των μουσουλμανικών χωρών για να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Οι ασταθείς σχέσεις των προηγούμενων ετών, οι οποίες επηρεάζονταν άμεσα από τις επιχειρήσεις της Αγκυρας κατά κούρδων μαχητών οι οποίοι έχουν τις βάσεις τους στο Βόρειο Ιράκ, τώρα αλλάζουν και γίνεται μια καινούργια αρχή. Η εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου από τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη ήταν η επιδίωξη της Βαγδάτης, καθώς το Ιράκ δοκιμάζεται από την ξηρασία.

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, υποδέχθηκε τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εξέτασαν τις διμερείς σχέσεις αλλά και τον πόλεμο στη Γάζα, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μάλιστα ο Ερντογάν, σύμφωνα με διεθνή Μέσα, εξέφρασε τις προσδοκίες του για στήριξη από το Ιράκ στον αγώνα «κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK». Τόνισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας των μουσουλμανικών χωρών για να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Η προηγούμενη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στο Ιράκ ήταν το 2011, ως πρωθυπουργός τότε της Τουρκίας. Η Αγκυρα όμως ενέτεινε στα χρόνια που ακολούθησαν τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της εναντίον μαχητών του PKK, κάτι που η Βαγδάτη εκλάμβανε ως παραβίαση της κυριαρχίας της. Η Τουρκία υποστηρίζει σταθερά ότι ενεργεί για την προστασία της από το PKK, το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως επίσης οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Στη νέα συγκυρία, εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν «σημαντικό σημείο μιας νέας εκκίνησης στις ιρακινοτουρκικές σχέσεις». Αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή συμφωνίας για μια «κοινή προσέγγιση στις προκλήσεις ασφάλειας» και στη «στρατηγική συμφωνία» για την προμήθεια νερού.

Με τη νέα δεκαετούς διάρκειας συμφωνία που υπεγράφη, η Βαγδάτη εξασφαλίζει μεγαλύτερο μερίδιο υδάτων από τους δύο ποταμούς που πηγάζουν από την Τουρκία και είναι η κύρια πηγή νερού για το Ιράκ.

Πάνω από 20 μνημόνια

Συνολικά περισσότερα από 20 μνημόνια συνεργασίας ήταν έτοιμα προς υπογραφή στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ αυτών, και ένα μεταξύ Ιράκ, Τουρκίας, Κατάρ και ΗΑΕ για μεγάλο οδικό άξονα.

Το Ιράκ ξεκίνησε ένα έργο 17 δισ. δολαρίων πέρυσι για να συνδέσει σημαντικό λιμάνι εμπορευμάτων στη νότια ακτή του σιδηροδρομικώς και οδικώς με τα σύνορα με την Τουρκία. Προηγήθηκε περίπου ένας χρόνος προετοιμασιών και από τις δύο πλευρές, «για την αντιμετώπιση θεμάτων τα οποία είχαν περιπλέξει κατά το παρελθόν τις σχέσεις των δύο χωρών».

Ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τον ιρακινό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. Στην επίσκεψή του συνοδευόταν από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Φιντάν, τους υπουργούς Εσωτερικών, Αμυνας, άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και πολλούς συμβούλους του.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕΛ.ΑΣ.: Κενά ασφαλείας ακόμα και στη ΓΑΔΑ
Επόμενο άρθροΗ Εύα Μέντες έγινε 50 ετών και το γιόρτασε μαζί με τον Ράιαν Γκόσλινγκ και τις δυο κόρες τους