Στην κατάσχεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών από το γραφείο του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε η Αστυνομία μετά τη χθεσινή περίεργη διάρρηξη που αποκάλυψε το in.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβησαν το μεσημέρι στα γραφεία της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ στον οδό Ευαγγελίστριας και κατάσχεσαν τα δύο κομπιούτερ από το γραφείο 304 του προϊστάμενου της Διεύθυνσης όπου χθες σημειώθηκε η περίεργη διάρρηξη.

Έρευνα στα ηλεκτρονικά αρχεία

Οι δύο υπολογιστές μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος αλλά κυρίως να διερευνηθεί αν υπήρξε πρόσβαση από τρίτο άτομο στα ηλεκτρονικά αρχεία των υπολογιστών κατά το χρονικό διάστημα που το γραφείο του διευθυντή ήταν κλειδωμένο χθες το μεσημέρι και στη συνέχεια η πόρτα βρέθηκε παραβιασμένη.

Στην καταγγελία του χθες ο διευθυντής κατέθεσε στην Αστυνομία ότι η διάρρηξη σημειώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από τις 13:40 έως τις 14:10 που συμμετείχε σε υπηρεσιακή σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου στην οδό Σταδίου.

Επίσης κατέθεσε ότι εκείνη την ώρα δεν είχε εικόνα αν αφαιρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα ή υπηρεσιακά έγγραφα.

Ανησυχία για σημαντικά έγγραφα

Παράλληλα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εξέφρασε ανησυχία για το αν υπήρξε πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών όπου θα μπορούσε κάποιος να αλλοιώσει, να αφαιρέσει ή να αντιγράψει σημαντικά αρχεία που είναι αποθηκευμένα στους υπολογιστές και σχετίζονται με τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το πρωί είχε ολοκληρωθεί και η έρευνα της Σήμανσης για τον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων ή άλλων στοιχείων που ίσως βοηθήσουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εκλογών κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων στο ΑΤ Ακροπόλεως.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Καμία προδιαγραφή ασφάλειας στην πόρτα

Επίσης επισημαίνεται ότι για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο «για περιστατικό φερόμενης διάρρηξης» αν και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσίασε το in δείχνουν ξεκάθαρα τα σημάδια της παραβιασμένης πόρτας στο γραφείο 304.

Μάλιστα αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι η πόρτα στο συγκεκριμένο γραφείο, όπως και στα υπόλοιπα, δεν πληρούσε καμία προδιαγραφή ασφάλειας και η παραβίασή της αν και κλειδωμένη ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Τι λέει το ΥΠΕΣ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ «Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο.

Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧάντμπολ: Ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup για τον Ολυμπιακό!
Επόμενο άρθροΥπόθεση κακοποίησης παιδιών στη Νίσυρο: Εθελοντές προσφέρουν ψυχοθεραπευτική υποστήριξη μετά το κάλεσμα Κασσελάκη