Πληθαίνουν τα ερωτήματα  για την περίεργη διάρρηξη που όπως αποκάλυψε το in, σημειώθηκε στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών την Παρασκευή, στη σκιά του «email gate».

Η αντιπολίτευση δεν έκρυψε το γεγονός ότι θεωρεί «ύποπτη» τη σύμπτωση της διάρρηξης στη Διεύθυνση Εκλογών, την ίδια ημέρα κατά την οποία παραδόθηκε το πόρισμα του Υπουργείου Εσωτερικών για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού.

Η Νίκη Κεραμέως και το υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, κάνοντας λόγο «φερόμενη διάρρηξη», παρά το ότι ο διευθυντής εκλογών  το γραφείο του οποίου ήταν στόχος της διάρρηξης, κατέθεσε μήνυση και είπε στην Αστυνομία ότι η διάρρηξη σημειώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από τις 13:40 έως τις 14:10 που ο ίδιος συμμετείχε σε υπηρεσιακή σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου στην οδό Σταδίου. Σύμφωνα με νέα αποκάλυψη του in εξάλλου, κατασχέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία οι υπολογιστές από το γραφείο του διευθυντή Εκλογών.

Ο διευθυντής εξέφρασε ανησυχία για τυχόν αλλοίωση σημαντικών εγγράφων

Παράλληλα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εξέφρασε ανησυχία για το αν υπήρξε πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών όπου θα μπορούσε κάποιος να αλλοιώσει, να αφαιρέσει ή να αντιγράψει σημαντικά αρχεία που είναι αποθηκευμένα στους υπολογιστές και σχετίζονται με τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Δεύτερη φορά

Είναι η δεύτερη φορά που το υπουργείο Εσωτερικών εμπλέκεται σε μια υπόθεση με πολλά ερωτηματικά και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάλεσαν την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει σαφείς εξηγήσεις.

Η Νίκη Κεραμέως επέλεξε να εκφράσει τη θέση της, περί «ανεύθυνης λασπολογίας» και φερόμενης διάρρηξης απαντώντας σε ανάρτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη:

Η απάντηση της υπουργού προκάλεσε νέα αντίδραση από τον κ. Κατρίνη, ο οποίος ζήτησε:

  • «Να κοινοποιηθεί το σύνολο της εώς τώρα αλληλογραφίας μεταξύ της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Να απαντηθεί τι είναι αυτό που εκλάπη ή αλλοιώθηκε από την διεύθυνση εκλογών του υπουργείου
  • Να απαντηθεί αν έχει κατασχεθεί ο Η/Υ του κ. Θεοδωρόπουλου στα γραφεία της @neademokratia για να μάθουμε όλοι ποια ακριβώς αρχεία περιείχε, πότε μεταφέρθηκαν ή πότε πιθανόν διεγράφησαν»

Ο ίδιος ρώτησε την υπουργό «γιατί απαντάτε σε ό,τι αφορά γεγονότα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Ασημακοπούλου με τέτοια καθυστέρηση;» και σχολίασε πως «τόσες πολλές συμπτώσεις στη διεύθυνση εκλογών… δε δικαιολογούνται στατιστικά».

Σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων

O ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε – τη δεύτερη στη σειρά – για το αποκλειστικό δημοσίευμα του in, ζητεί από την κυβέρνηση να κάνει γνωστά τα αυτονόητα.

Όπως υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου, «έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκλειστική αποκάλυψη του in.gr για τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε».

Στην προηγούμενη ανακοίνωση, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η είδηση της διάρρηξης είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό. Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποκτά όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «ξέφραγο αμπέλι», ζητώντας «σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση. Τι συνέβη ακριβώς; Ποια στοιχεία έγιναν στόχος της διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών και ποια η σχέση τους με το email gate;».

«Δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες»

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις», υπογραμμίζει το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται»

Υπογραμμίζει δε πως «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση. Η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθει η κ. Κεραμέως και να δώσει εξηγήσεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας».

Η Νέα Αριστερά, σημειώνει πως «η είδηση που αποκάλυψε το in.gr για μια ‘περίεργη διάρρηξη’ στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Εκλογών, την ημέρα που παραδιδόταν το πόρισμα για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των ομογενών, με επίκεντρο την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου, αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες στον Τύπο».

Τονίζει πως «η Ελληνική Αστυνομία οφείλει άμεσα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διερεύνηση και εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης, ώστε να ξεκαθαρίσει για το αν και κατά πόσο η διάρρηξη σχετίζεται με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων και, εν τέλει, με τη διενέργεια των ευρωεκλογών σε έξι εβδομάδες».



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΛέσβος: Τροχαίο με δύο Ι.Χ και την παράσυρση δύο πεζών
Επόμενο άρθροΗ ατυχία του να είσαι μισθωτός στην Ελλάδα [γραφήματα]