Εφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ο Βολιώτης αρχιτέκτονας και πρώην διευθυντής του ΕΟΤ, Δημήτρης Καββαδίας.

Γεννήθηκε στο Βόλο στις 10 Σεπτεμβρίου 1948. Ηταν γιος του Γιώργου Καββαδία, που εργαζόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, και της Δέσποινας Παπακώστα. Μεγάλωσε στο Βόλο με τις αδελφές του Λένα και Άννυ. Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. από όπου αποφοίτησε το 1971. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στον τομέα της Πολεοδομίας. Διορίστηκε στον ΕΟΤ την 1η Μαρτίου 1977 και τοποθετήθηκε στο τμήμα παραδοσιακών οικισμών. Ασχολήθηκε με τη μελέτη κι επίβλεψη πολλών έργων μετατροπής παραδοσιακών κτισμάτων σε ξενώνες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πέντε παραδοσιακά σπίτια στο χωριά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, όπου μελέτησε τη μετατροπή των σπιτιών αυτών σε ξενώνες συνολικής δυναμικότητας 45 κλινών περίπου. Το έργο του βραβεύθηκε με έπαινο από τον Διεθνή Οργανισμό «Europa Nostra». Επίσης εκπόνησε παρεμφερείς μελέτες στις Πινακάτες Πηλίου και στον Ελαφότοπο Ζαγορίου.

Συμμετείχε επί σειρά ετών σε κοινές επιτροπές του ΕΟΤ και του ΥΠΠΟ, του Αναπτυξιακού νόμου, που εξέταζαν αιτήματα ιδιωτών για την επιδότηση εργασιών επισκευής και μετατροπής σε ξενώνες παραδοσιακών κτισμάτων. Κατά την περίοδο 1998 – 2003 ανέλαβε μαζί με την επίσης αείμνηστη αρχιτέκτονα του ΕΟΤ Πόλυ Παπαγεωργίου, το πολύ σημαντικό έργο σύνταξης των προδιαγραφών για την κατάταξη των καταλυμάτων στα νέα τότε συστήματα των αστεριών για τα ξενοδοχεία και των κλειδιών για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ασχολήθηκε με τη θέσπιση λειτουργικών κριτηρίων. Το 2005 ανέλαβε τη διεύθυνση Μελετών κι Επενδύσεων. Συνταξιοδοτήθηκε το 2011 μετά από 34ετή υπηρεσία στον ΕΟΤ.

Ο Δημήτρης Καββαδίας είχε δύο κόρες, τη Δέσποινα (γεωλόγο) και τη Μυρτώ (νομικό), από τις οποίες απέκτησε εγγόνια και δισέγγονο. Με το Βόλο διατηρούσε στενούς δεσμούς με συγγενείς από τον πατέρα και τη μητέρα του και με παλιούς συμμαθητές.

Φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν τον Δημήτρη Καββαδία στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στο Α’ Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες: e-thessalia.gr

Νίκος  Βητσόπουλος

 

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Η ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι επιπόλαιη – Η αποχή δεν είναι απάντηση
Επόμενο άρθροSingle και στο Instagram η Αθηνά Οικονομάκου – Η αλλαγή στο προφίλ της μετά το διαζύγιο από τον Φίλιππο Μιχόπουλο