Γιορτάζουν

Ιάσων, ΙασωνίαΚέρκυραΣωσίπατρος.

Επέτειοι

Από το 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS), καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρας της Ανοσολογίας στις 29 Απριλίου, με στόχο να ενημερώσει κυρίως τους νέους και τα παιδιά για το σημαντικό ρόλο που είχε η επιστήμη της Ανοσολογίας στη διαμόρφωση της υγείας, στις σύγχρονες κοινωνίες. Από το 2007 η εκδήλωση έχει πάρει παγκόσμιο χαρακτήρα.

Η Ανοσολογία είναι ειδικός κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τους μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και τους τρόπους βελτίωσής τους. Το AIDS, οι ιογενείς ηπατίτιδες, η φυματίωση, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η αλλεργία, οι αποβολές, οι ανοσοανεπάρκειες, οι αιματολογικές δυσκρασίες, είναι μερικά από τα νοσήματα που εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι εμβολιασμοί αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα επιτυχούς χειρισμού της ανοσιακής απόκρισης. Πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η ευλογιά, η ερυθρά, η διφθερίτιδα, ο τέτανος και η πολιομυελίτιδα, δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την Ευρώπη, λόγω επιτυχούς ανάπτυξης και χορήγησης των εμβολίων. Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται σε σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις. Η μεταμόσχευση οργάνων έγινε πραγματικότητα, καθώς κατανοήθηκε ο ρόλος του ανοσιακού συστήματος στην ανοχή ή απόρριψη του μοσχεύματος.

Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (ΕΕΑ), μέλος της EFIS, συμμετέχει επίσημα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας, με ενημερωτικές εκστρατείες και επιστημονικές εκδηλώσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχής καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «Make-A-Wish» και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η εκπλήρωση περισσότερων ευχών και η ανάγκη να μοιραστεί ελπίδα, φως, και δύναμη σε όλα εκείνα τα παιδιά που πάσχουν από ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους. Η βοήθεια μπορεί να έχει τη μορφή μίας δωρεάς στο εικονικό συντριβάνι της διαδικτυακής τοποθεσίας www.worldwishday.org ή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διάδοσης του μηνύματος σε φίλους και συγγενείς.

Η 29η Απριλίου επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Ευχής (World Wish Day), επειδή την ημέρα αυτή του 1980 εκπληρώθηκε η ευχή του επτάχρονου αμερικανού Κρις Γκρέισιους (1972-1980) να γίνει αστυνομικός. Το παιδί, που έπασχε από λευχαιμία, πέθανε τρεις ημέρες αργότερα, αφότου έλαβε το σήμα του αστυνομικού. Η συγκινητική ιστορία του μικρού Κρις αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της διεθνούς οργάνωσης Make-A-Wish.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2024

Το φετινό μήνυμα φέρει την υπογραφή της Αργεντινής χορεύτριας και χορογράφου Μαριανέλας Νούνιες και έχει ως εξής:

Δεν είναι αρκετή μια ανάμνηση για να γράψει κανείς ιστορία. Και η ιστορία ενός θεάτρου, όπως και η ιστορία του καθενός, είναι επίσης η ιστορία των άλλων, του πως μια τέχνη όπως ο χορός εξαπλώθηκε και αναπτύχθηκε σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη.

Οι τοίχοι του Βασιλικού Μπαλέτου είναι γεμάτοι φωτογραφίες που αφηγούνται το ταξίδι, η ιστορία καλεί τους πρωταγωνιστές της και ο χορός στην Αργεντινή λάμπει με κάθε ένα από αυτά τα ονόματα.

Συχνά, τα ιδρύματα βυθίζονται στη σιωπηλή ανωνυμία, χωρίς πρόσωπα ή επώνυμα, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουν τον απόηχο του παρελθόντος.

Οι οργανισμοί που προωθούνται και υποστηρίζονται από την ITI-UNESCO, όπως το Συμβούλιο Χορού της Αργεντινής, συχνά λειτουργούν ως τείχος που εμποδίζει τη λήθη.

Είμαι μαζί σας στη δέσμευση να διασώσουμε και να αναζωογονήσουμε την ιστορία των δασκάλων, των καλλιτεχνών και των χορογράφων που εμπλούτισαν τον κόσμο του χορού και αξίζουν να ακουστούν από τις μελλοντικές γενιές. Ας γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είμαστε θεατές, αλλά κληρονόμοι μιας παράδοσης που σφυρηλατήθηκε με τέχνη, αξιοπρέπεια και θυσίες, εμπλουτίζοντας την πορεία μας με έφεση και αγάπη για την ομορφιά. Αν και το μέλλον και το παρόν αιχμαλωτίζουν την προσοχή μας, χωρίς τα στέρεα θεμέλια του παρελθόντος, χωρίς τη γονιμότητα της γης μας, το δέντρο του χορού δεν μπορεί να ανθίσει. Οι ρίζες είναι παράδοση και ταυτόχρονα θρεπτικά συστατικά.

Λίγα λόγια για την Μαριανέλα Νούνιες

Η Μαριανέλα Νούνιες είναι μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στον κόσμο του μπαλέτου. Γεννήθηκε στο Σαν Μαρτίν της Αργεντινής στις 23 Μαρτίου 1982 και πήρε τα πρώτα μαθήματα χορού στο «Ιnstituto Superior de Arte del Teatro Colón» του Μπουένος Άιρες. Το 1997, προσελήφθη στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου και εξάντλησε την ιεραρχία κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της πρίμα μπαλαρίνα.

Έχει γοητεύσει το παγκόσμιο κοινό με αξέχαστες ερμηνείες σε έργα όπως « Η Λίμνη των Κύκνων» και «Ωραία Κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ και «Ζιζέλ» του Αντάμ, έχοντας αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για τις ερμηνείες της. Η ερμηνεία της Ορόρα στην «Ωραία Κοιμωμένη» θεωρήθηκε η κορυφαία του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου από το 1946, αποδεικνύοντας την ικανότητά της να μαγνητίζει το κοινό με την εξαιρετική εκφραστικότητα και τεχνική της.

Η Μαριανέλα Νούνιες έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις κύρους («Benois de la Danse», «Laurence Olivier») και εθνικά βραβεία «María Ruanova» που απονέμεται από το Συμβούλιο Χορού της Αργεντινής και«Konex» ως η καλύτερη χορεύτρια της δεκαετίας).

Η καριέρα της αποκαλύπτει όχι μόνο την τεχνική αρτιότητα, αλλά και τη βαθιά ευγένεια και την αφοσίωσή της στο χορό και στις μελλοντικές γενιές. Η γενναιόδωρη και αλτρουιστική προσωπικότητά της την καθιερώνει ως φάρο έμπνευσης και πρότυπο στον κόσμο του μπαλέτου και όχι μόνο.

 

Γεγονότα

  • 1091

    Αλέξιος Α’ Κομνηνός

    Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την ιστορία.

  • 1707

    Τα κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.

  • 1913

    Ο σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.

  • 1941

    Οι αρχές κατοχής στην Ελλάδα θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή, το μάρκο κατοχής (Reichs Kredit Kassenscheine), τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρυσμα.

  • 1992

    Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας του κύματος βίας που ξέσπασε μετά την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνταν με αδιάσειστα στοιχεία ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον μαύρο Ρόντνεϊ Κιγκ. Οι ταραχές, που θα τερματιστούν δύο μέρες αργότερα με την επέμβαση του στρατού και την απόφαση να επαναληφθεί η δίκη, αφήνουν στο Λος Άντζελες 31 νεκρούς, ενώ σε δέκα άλλες πόλεις των ΗΠΑ που επεκτάθηκαν οι ταραχές τα θύματα έφτασαν τα 44 και οι τραυματίες τους 2.000.

  • 1995

    Δέκα ημέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός – ΑΕΚ (1-0), άγνωστοι ξυλοκοπούν άγρια τον διαιτητή του αγώνα Φίλιππο Μπάκα, σταματώντας το ταξί που επιβαίνει.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2904

© SanSimera.gr

 

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΟ Τζάστιν Μπίμπερ ξεσπά σε κλάματα και προκαλεί σοκ στους fans
Επόμενο άρθροΗ απλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων