Το θολό ως προς το πήχη τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πυκνώνει όσο η φράση “ανατροπή” δεν αποκτά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όταν ο πήχης από την ηγεσία ορίζεται στο 17%, το ποσοστό δηλαδή των εθνικών εκλογών. Ασχέτως το κατά πόσο ρεαλιστικό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει μία μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία – στην περίπτωση που βρεθεί στη δεύτερη θέση – ένα μέρος του κόμματος εκφράζει την άποψη ότι η πραγματική ανατροπή έρχεται με ποσοστά που θα απειλήσουν εκείνα της ΝΔ και όχι απλώς με τη δεύτερη θέση.

Παρουσίαση των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές 2024 από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, Νέα Ιωνία, Αθήνα, Ελλάδα στις 9 Απριλίου 2024
Credit: Dimitris Kapantais / SOOC

«Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι η ανάκτηση της κυβερνητικής του προοπτικής»

Σε επίπεδο εσωτερικών μετρήσεων το 17% θεωρείται ένα καλό ποσοστό δεδομένου των συνεχών διασπάσεων και της μακρά εσωστρέφειας που έζησε το κόμμα. Το ζητούμενο όμως είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο θα δώσει ορμή και θα δημιουργήσει ρεύμα ψηφοφόρων, τονώνοντας την ψυχολογία των προσκείμενων προς ΣΥΡΙΖΑ πολιτών ή και αναποφάσιστων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία. Δημιουργώντας έτσι μία παρακαταθήκη και μία εν δυνάμει δεξαμενή ψηφοφόρων για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ένα ποσοστό που ψαλιδίσει τη διαφορά με τη ΝΔ δικαιώνει καταρχάς τις κινήσεις του νέου προέδρου και ταυτόχρονα στέλνοντας έτσι ένα δυνατό μήνυμα περί προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών, εκλογές 2019

Ο πήχης …..

Σύμφωνα με την Ολγα Γεροβασιλη, η οποία μίλησε στην Αυγή, τονίζει ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι η ανάκτηση της κυβερνητικής του προοπτικής ως η εναλλακτική προοδευτική δύναμη διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε κόμμα διακυβέρνησης. {…}Ήταν τότε που ο Αλέξης Τσίπρας είπε για πρώτη φορά ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. γίνονταν όλο και πιο δυσδιάκριτες. Πώς μεταφράζεται αυτό σε εκλογική επίδοση σ’ αυτές τις ευρωεκλογές; Θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε πάνω από τις δημοσκοπήσεις και να είναι η διαφορά μας με τη Ν.Δ. τέτοια που να επαναφέρει την ισορροπία στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Για να το πω απλά, να πάψει να είναι πολιτικό σύστημα του «ενάμισι κόμματος».

Από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ικανοποίηση  και θέτουν ως εκλογικό πήχη  την «απόλυτη ανατροπή», με ένα ποσοστό πάνω από το 17%

Υπουργείο Εσωτερικών, Ευρωεκλογές 2019

Από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ικανοποίηση από τις δημοσκοπήσεις και θέτουν ως εκλογικό πήχη των Ευρωεκλογών την «απόλυτη ανατροπή», με ένα ποσοστό πάνω από το 17% των περασμένων εθνικών εκλογών. Σε περίπτωση δε που κοντεύει τις επιδόσεις της ΝΔ, θα αποτελέσει τη μεγάλη ανατροπή. Από την άλλη, είναι και η άποψη ότι δεν είναι αρκετό το 17% ως πήχης και η επίτευξη της δεύτερης θέσης δεν είναι νίκη. Νίκη είναι το ποσοστό εκείνο που θα κάνει τη Νέα Δημοκρατία να νιώσει την “ανάσα” του ΣΥΡΙΖΑ και θα δώσει το κόσμο ξανά την ψυχολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ξανά την πρώτη θέση.

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών, εθνικές εκλογές 2023

…..και οι δημοσκοπήσεις

Η εικόνα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση και ότι μειώνεται η ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η διαφορά καταγράφεται στο 12,5% σε δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata, για τον τηλεοπτικό σταθμό «Attica». Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει 25,5% και λαμβάνει την πρώτη θέση. Στη δεύτερη βρίσκεται με 13% ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην τρίτη το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11%, η Ελληνική Λύση κατατάσσεται τέταρτη με 8,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Νέα Αριστερά στο 3,5% και στο 3% η «Νίκη».Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η έρευνα εμφανίζει τη ΝΔ να κινείται από 28 έως 32%, τον ΣΥΡΙΖΑ από 13,5 έως 16,5%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από 11,5 έως 14,5%, την Ελληνική Λύση από 9 έως 11% και το ΚΚΕ από 8 έως 10%. Κατά την εκτίμηση της δημοσκοπικής εταιρείας, 3,5 έως 5% είναι το εύρος της επιρροής της Πλεύσης Ελευθερίας, 3 έως 4,5% της Νέας Αριστεράς και 2,5 έως 4% της Νίκης.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega πριν λίγες ημέρες, εμφανίζει άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στο 15,4% στην εκτίμηση ψήφου έναντι 15,1% τον Μάρτιο. Στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα είναι στο 32,3%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με τον Στέφανο Κασσελάκη στο 9%.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής της Marc Θωμάς Γεράκης  αναφέρει ότι βλέποντας χρονοσειρές και αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι και μια τάση αύξησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια, αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση, θεωρώ εγώ ότι ένας στόχος του 17% είναι ένας εφικτός στόχος. Αν έβαζα έναν αστερίσκο θα ήταν ο εξής: ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που εν αντιθέσει με τα άλλα κόμματα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έχει πολύ χαμηλό χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας ψηφοφόρων, υπό αυτή την έννοια λοιπόν, επειδή οι νέοι δεν πάνε με την ίδια ευκολία και διάθεση στην κάλπη, όπως οι μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες[…] Απλά λέω ότι το 17% είναι ένας εφικτός στόχος, με την προϋπόθεση ότι όσοι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Κασσελάκη θα το κάνουν και στην κάλπη, θα προσέλθουν και στην κάλπη».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔίκη Μάτι: Την επίσπευση καθαρογραφής της απόφασης ζητεί ο Αρειος Πάγος ενόψει κινδύνου παραγραφής
Επόμενο άρθροΔείτε την πρώτη πρόβα της Μαρίνας Σάττι στο Μάλμε