Μπορεί να υπάρχουν διαβεβαιώσεις ειδικών και μη, για την καθαρότητα των νερών του Παγασητικού αλλά, οι περισσότεροι πολίτες του Βόλου και όσοι θα ήθελαν να κολυμπήσουν στα νερά του κόλπου, εμφανίζονται σκεπτικοί και προβληματισμένοι.

Να θυμηθούμε ότι, πριν από λίγο καιρό, μια γυναίκα 40 ετών, που κολυμπούσε στην παραλία Σουτραλί Αγριάς και είχε μιλήσει στο ράδιο Β.Ε.ΡΑ., περιέγραψε ως εφιαλτική την εμπειρία της, καθώς δέχτηκε ισχυρό τσίμπημα μέσα στη θάλασσα, το πόδι της πρήστηκε, πήγε στο νοσοκομείο του Βόλου κι εκεί οι γιατροί της μίλησαν για δηλητήριο που δέχθηκε από τσίμπημα. Μάλιστα εμφάνισε δυο μικρές οπές, πράγμα που θα μπορούσε να παραπέμψει σε τσίμπημα φιδιού. Στο νοσοκομείο οι γιατροί της έκαναν αντιτετανικό ορό και της παρείχαν κι άλλη ιατρική φροντίδα. Ενα μήνα νωρίτερα, στην ίδια περιοχή είχαμε ανάλογο περιστατικό με άνδρα 62 ετών και πάλι μέσα στη θάλασσα.

Μια άλλη εξήγηση που μπορεί να δοθεί για τα δυο περιστατικά είναι τσίμπημα από ένα υδρόβιο έντομο που ονομάζεται λιθόκερος κι έχει εμφανιστεί σε διάφορα μέρη της χώρας. Πρόκειται για ένα σαρκοφάγο έντομο, καθώς τρέφεται με αίμα άλλων εντόμων (προνύμφες κουνουπιών που εντοπίζονται στο νερό, γυρίνους βατράχων και μικρά ψάρια). Μπορεί να τσιμπήσει και τον άνθρωπο, μόνο αν νιώσει ότι απειλείται. Αυτό μπορεί να γίνει τυχαία, όταν για παράδειγμα ο άνθρωπος το ακουμπήσει χωρίς να το καταλάβει. Μοιάζει με κατσαρίδα και το μήκος του μπορεί να φτάσει και τα 12 εκατοστά. Μέχρι πριν από 6-7 χρόνια το συναντούσαμε σε τροπικά μέρη αλλά, τώρα με την κλιματική αλλαγή, εμφανίστηκε και στην Ελλάδα. Το δηλητήριό του δεν είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο αλλά, προκαλεί πρήξιμο και πόνο. Το 2019 είχε τσιμπήσει ένα 10χρονο αγοράκι που έκανε μπάνιο με την οικογένειά του στην παραλία Λακκόπετρα στην Αχαΐα, ενώ το 2020 είχε εμφανιστεί στον Πλαταμώνα.

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος είπε ότι, στις 13 Μαΐου θα έρθει στο Βόλο το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για να κάνει μετρήσεις σε θαλάσσια νερά, σε Αγριά, Άναυρο, Αλυκές, Αγ. Στέφανο και Ν. Αγχίαλο. Ας ελπίσουμε ότι, οι απαντήσεις και οι εξηγήσεις που θα δοθούν θα μας κάνουν να απολαύσουμε τις παραλίες της πόλης χωρίς φόβο.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΟ λόγος που δεν ήθελε να κάνει παιδί
Επόμενο άρθροΙσπανία: Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε θα είναι ο πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας της RFEF