Κλιμάκια υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης των Περιφερειών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «σαρώνουν» την αγορά για τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Την ώρα που κλιμακώνεται η εμπορική κίνηση της εορταστικής περιόδου του Πάσχα όσοι κερδοσκοπούν θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Το μέτρο, που χρησιμοποιείται περισσότερο για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, αναμένεται να λειτουργήσει συνδυαστικά με τις γνωστές παρεμβάσεις που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης σε άλλα δύο επίπεδα προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων.

Το ένα επίπεδο αφορά την δυνατότητα επιλογής της φθηνότερης λύσης για τον καταναλωτή σε συγκεκριμένες κατηγορίες και με συγκεκριμένα προϊόντα μέσα απ’ τις δράσεις «καλάθι του Πάσχα» και «καλάθι του νονού». Οι δύο δράσεις, παρά τα κατά καιρούς επικριτικά σχόλια που έχουν δεχθεί έχουν καταφέρει εν πολλοίς να συγκρατήσουν τις τιμές των προϊόντων τους περίπου στα περυσινά επίπεδα την ώρα που ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να αυξάνεται.

Για παράδειγμα η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου στα 10 ευρώ το κιλό ενώ περίπου ίδιες, ίσως και ελαφρώς χαμηλότερες είναι οι τιμές στα τσουρέκια, τη φέτα ή τα αυγά.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη μεγαλύτερη διαφάνεια ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα καθώς και τα «εργαλεία» για να κάνει εύκολα έρευνα αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό από αυτή την εβδομάδα η ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis έχει ενισχυθεί και πλέον μέσω αυτής ο καταναλωτής κάνει άμεσα συγκρίσεις επί των ίδιων προϊόντων τις τιμές από κάθε eshop αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Μάλιστα του δίνεται η δυνατότητα η σύγκριση να γίνει και επί συνολικής λίστας αγορών προκειμένου να διαπιστώσει απο ποια αλυσίδα μπορεί να προμηθευτεί το σύνολο των προϊόντων που θέλει πιο φθηνά. Οι τιμές ενημερώνονται καθημερινά ενώ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται βάσει της νομοθεσίας να κοινοποιούν αυτόματα οποιεσδήποτε αλλαγές.

Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat για το μήνα Απρίλιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας εμφανίζεται να έχει αυξηθεί 1% απ’ τον περασμένο Μάρτιο και 3,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Ρυθμός βέβαια κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τα «άλματα» των τιμών τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Η φετινή έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) που γίνεται με τιμοληψίες σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κτλ) και στη Βαρβάκειο αγορά έδειξε σημαντικά αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Συγκεκριμένα έδειξε μία διαφορά από 16,3% ως 19,3% σε σχέση με την έρευνα του 2023, καθώς υπολόγισε το συνολικό κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 6-8 άτομα μεταξύ 89,04 ευρώ και 130,04 ευρώ. Σημειώνεται πως το Ινστιτούτο δικαιολογεί το μεγάλο εύρος τιμών από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση η «μάχη» που φαίνεται να κερδίζεται φέτος είναι αυτή για το κόστος του οβελία. Κι αυτό διότι όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ έχουν συγκρατήσει την τιμή κάτω απ’ τα 10 ευρώ το κιλό, μεταξύ 9,79 ευρώ και 9,99 ευρώ. Το κατσίκι το χρεώνουν ένα ευρώ παραπάνω. Στη Βαρβάκειο προς το παρόν οι τιμές ξεκινούν λίγο πάνω απ’ τα 10 ευρώ, στην αγορά του καταναλωτή στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Ρέντης) στα 13 ευρώ και στα συνοικιακά κρεοπωλεία απ’ τα 15 ευρώ περίπου. Σημειωτέον πως στη χονδρική, με βάση το χθεσινό δελτίο τιμών που εξέδωσε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών Ελλάδος η επικρατούσα τιμή ήταν στα 10,5 ευρώ το κιλό.

Τα προϊόντα με τις πλέον «τσουχτερές» τιμές σε σχέση με το παρελθόν είναι αναμφίβολα το ελαιόλαδο και η σοκολάτα – κακάο. Κι αυτό διότι εδώ και μήνες καταγράφεται μία εκτίναξη των διεθνών τιμών τους λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σοδειές και όλη η αλυσίδα παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης. Στα προϊόντα με βάση το κακάο αυτή η εκτίναξη της τιμής φαίνεται κυρίως στα ζαχαροπλαστεία. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα τα διαπιστώσει κανείς στα σοκολατένια αυγά, λαγουδάκια και σε οποιοδήποτε άλλο εποχικό προϊόν και όχι τόσο στις επώνυμες σοκολάτες. Κι αυτό διότι οι σοκολατοβιομηχανίες εάν προβούν σε ανατίμηση κάποιου προϊόντος, με βάση τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, απαγορεύεται να κάνουν οποιαδήποτε προσφορά για τρεις μήνες.

Προηγούμενο άρθροΣφοδρή σύγκρουση τριών αυτοκινήτων στη Μεσογείων – Κυκλοφοριακό χάος
Επόμενο άρθροΠρωτομαγιά: Πώς λειτουργούν οι τράπεζες – Κατεβάζουν ρολά – «Παγώνουν» οι συναλλαγές για 6 μέρες