Η γιορτή του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη κινητή εορτή, καθώς δεν εορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία, αλλά σύμφωνα με τον κανόνα που καθορίστηκε από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ.

Τότε ορίστηκε ότι η Κυριακή του Πάσχα θα ήταν η πρώτη Κυριακή που ακολουθεί την πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου.

Στις μέρες μας, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι περισσότεροι Προτεστάντες γιορτάζουν το Πάσχα μετά τις 21 Μαρτίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου.

Ωστόσο, οι Ορθόδοξοι χρησιμοποιούν την παλαιότερη εκδοχή του ημερολογίου, γνωστή και ως «Ιουλιανού», προκειμένου να καθορίσουν κάθε χρόνο την ημερομηνία του Πάσχα και άλλων εορτών.

Συγκεκριμένα τα επόμενα 10 χρόνια (μέχρι το 2031) το Ορθόδοξο Πάσχα θα εορτασθεί στις εξής ημερομηνίες: 2025: 20 Απριλίου, 2026: 12 Απριλίου, 2027: 2 Μαΐου, 2028: 16 Απριλίου, 2029: 8 Απριλίου, 2030: 28 Απριλίου και 2031: 13 Απριλίου.

Με τη γιορτή αυτή της Ανάστασης του Ιησού ξαναγεννιέται η φύση και η ίδια η ζωή. Μετά τη νηστεία έρχεται το παραδοσιακό πλέον σούβλισμα του αρνιού. Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα για την Κυριακή του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα.

Το έθιμο προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και το έθιμο του θυσιαζόμενου αμνού με το αίμα των οποίων έβαφαν τις πόρτες τους κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα που συμβολίζει τον Χριστό, o οποίος θυσιάστηκε για μας.

Να σημειωθεί ότι, το Καθολικό Πάσχα και το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτουν την Κυριακή 20 Απριλίου του 2025.

Πηγή: EVIANEWS

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΜου έχει συμβεί δύσκολη συνεργασία στο θέατρο και δεν ήθελα να πηγαίνω 
Επόμενο άρθροΤουρκία: Μπούμεραγκ το πάγωμα εξαγωγών στο Ισραήλ;