Κλείνουν από την Τετάρτη 8 Μαΐου τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, με τους εργαστηριακούς γιατρούς να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη, όπως αναφέρουν, ”υφαρπαγή των αποζημιώσεων” (clawback) από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι εργαστηριακοί γιατροί το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν πολλές διαβουλεύσεις για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την επιβίωση των εργαστηρίων τους, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις στο 30-40% του ύψους τους, εξαιτίας των μνημονιακών νόμων.

Παρά τις επαφές τους με αρμοδίους, δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα κι έτσι αποφάσισαν αποχή διαρκείας από τις 8 Μα’ί’ου. Οι ασφαλισμένοι για τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να απευθύνονται στα νοσοκομεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα, να υιοθετήσει τα ”δίκαια αιτήματα” των εργαστηριακών γιατρών
και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις τους.
Τα αιτήματα των εργαστηριών γιατρών περιλαμβάνουν:
1. Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.
2. Την αναγνώριση της συνυπευθυνότητας του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ και του
Υπουργείου Υγείας στην έλλειψη και μη εφαρμογή ορθών κανόνων στη
συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων.
3. Το το εκ των προτέρων γνωστό κι ανακοινώσιμο ανώτατο όριο του Clawback
έως 5%.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση ”χαρατσώνει” τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υποχρεώνοντάς τους να καταβάλλουν από την 1η Μαΐου, στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων!!

Εξαιρούνται από το ”χαράτσι” οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας, ή, περιτοναϊκή κάθαρση, ή, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

Νίκος Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθρο«Χρυσό μου παιδάκι, μου δίνεις δύναμη»
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Διάβασαν στην ομηρική διάλεκτο και σε δώδεκα γλώσσες απόσπασμα του Αναστάσιμου Ευαγγελίου